Továbbra is Budapesten halnak meg a legtöbben és terjed leggyorsabban a járvány

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség illusztráció utca közlekedés maszk Budapest villamos
Vágólapra másolva!
A kamaraerdei úton 40 fertőzöttről van tudomásuk, és ketten meghaltak. A Pesti úti intézmény esetében pedig 296 fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta. Közülük 154-en még kórházban vannak, 26 ápoló lett beteg, és 40 ember halt meg az intézményben - hangzott el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs folyamatosan elemzi és értékeli a hétfőtől bevezetett új szabályokat, és úgy látják, továbbra is szükséges a szigorúbb korlátozások fenntartása Budapesten és a fővárosban – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az alezredes hangsúlyozta,

Kiss Róbert kitért rá 10 628 hatósági házi karantén van érvényben jelenleg, és eddig 1522 esetben kellett szankciót hozniuk ezzel kapcsolatban.

Gyakori szabálysértés, hogy nem hordanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön, illetve nem tartják be a szükséges szociális távolságot.

Ma is érkezett teherszállító járat Pekingből, közel 20 ezer kilogramm védőkesztyűvel, ezek kiszállítását már megkezdték. A határhelyzetről szólva Kiss Róbert azt mondta,

Budapesten haltak meg a legtöbben és terjedt a leggyorsabban a fertőzés az elmúlt 24 órában is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre kevesebb az aktív fertőzött

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy már két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, és 3111 fő tesztje lett pozitív a járvány eleje óta. Jelen pillanatban kevesebben pozitívak ennél, ma 1979 beteg van, és már 759 fő gyógyult meg hivatalosan a betegségből.

Müller Cecília kiemelte, 964-en vannak kórházban, ami az aktív fertőzöttek mintegy fele, és sokan otthon gyógyulnak, mert kevés tünetük van.

- mondta a tisztifőorvos.

Így működik a járóbeteg-szakellátás

A járóbeteg-szakellátást kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybevenni – ismertette Müller Cecília, és kiemelte, a megkeresést a háziorvos is megteheti, de maga a beteg is. Fontos, hogy ne menjünk egyeztetett időpont nélkül szakellátásra. Müller Cecília azt kérte,

A bejelentkezéskor kikérdezik a pácienseket telefonon, ekkor dönt a szakorvos arról, hogy feltétlenül szükséges-e a személyes találkozás, vagy elegendő e-receptet felírni – ismertette a tisztifőorvos. A telefonos konzultációt is dokumentálni kell a szakorvosoknak, hogy ezt az ellátórendszer más szereplői is lássák – tette hozzá.

- mondta Müller Cecília. A gyanús eseteket az alapellátás számára minden esetben jelzik.

A szakmai kollégiumok meghatározták a beavatkozásokat, amelyek különösen magas kockázatúak lehetnek, és ezeket a beavatkozásokat csak akkor lehet elvégezni, ha az érkezőnek negatív tesztje van – mondta a tisztifőorvos. Az egészségügyi szolgáltató, ahol majd a beavatkozást végezni kell, kérje a vizsgálatot!

Müller Cecília arról is beszélt, a fekvőbeteg-intézményben való beavatkozások újraindítására készülve, egyelőre, a rehabilitációs ellátások és a transzplantációk kerülnek bevezetésre. A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátások esetében pedig ugyanazok a feltételek vannak érvényben, mint a közfinanszírozottaknál. Egy elektív beavatkozás esetében is szükség van negatív koronavírustesztre. A tisztifőorvos ismételten hangsúlyozta, hogy az ellátóknak és a betegeknek is együtt kell működniük, és kiemelte, hogy

Végig kell törölni a fogantyúkat

Az Origo kérdésre Kiss Róbert elmondta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is ellenőrzi a kijárási korlátozások és az üzletek nyitva tartásának ellenőrzését. Müller Cecília azt kérte, hogy a játszóterek működtetői intenzívebben figyeljenek a játékok fertőtlenítésére, tisztítására, de az sem baj, ha a szülő visz vírusölő kendőt magával, és végigtörli a fogantyúkat, játékokat.

Az újrainduló repülőjáratokról az alezredes elmondta:

Hazaérkezéskor az mentesül a házi karantén alól, aki tizennégy napos járványügyi megfigyelés alatt állt, és erről igazolása is van.

A lifthasználatról Müller Cecília elmondta, itt is kiemelten figyelni kell a gyakori takarításra, megfelelő hatékonyságú szerrel, és lehetőleg csak az egy háztartásban élők használják együtt.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy tilos kölcsönadni a maszkunkat másnak, és azt is javasolta, hogy 100 százalékos pamutanyagból készüljön a maszk, mert azok magas hőfokon kezelhetők.

Használat után a maszkot zacskóban érdemes elhelyezni, és amint lehet, ki kell mosni. A tisztifőorvos kiemelte, ne használjuk mosás nélkül kétszer ugyanazt a maszkot.

A Pesti úti idősotthonban már 40-en haltak meg Forrás: Koncz Márton- Origo

Súlyos a helyzet a Karácsony által felügyelt idősotthonokban

Müller Cecília az idősotthonokkal kapcsolatban elmondta, folyamatosan zajlanak országszerte az ellenőrzések. Jelenleg a jelentések összegzése zajlik. A tisztifőorvos ismertette, hogy a legnagyobb intézményeket már ellenőrizték, most a kisebb létszámúakkal foglalkoznak.

Eddig 31 idősotthon érintett a koronavírus-fertőzéssel – mondta az Origo kérdésére a tisztifőorvos, és kiemelte,

A kórházakat hetente ellátják védőeszközökkel, az alapellátóknak pedig kedden juttattak el újabb szállítmányt – ismertette a tisztifőorvos.

Sajtóérdeklődére válaszolva, Müller Cecília emlékeztetett: a járóbeteg-ellátásra érkezőknek minden esetben kérdőívet kell kitölteniük, és a testhőmérsékletüket is megmérik. A gyanús eseteket is ellátják, csak külön helyiségben, és ezután tesztet kell elvégezni rajtuk a mentőszolgálat segítségével – hangsúlyozta.