Gémes László: A magyarság büszkén őrzi hagyományait

2020.06.04. 16:15

A magyarság büszkén vállalja múltját, őrzi hagyományait, rokonságát az elszakított területeken élőkkel - jelentette ki a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Szegeden.

Gémes László (Fidesz-KDNP) a megye névváltása alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, az első világháborút lezáró, a Nagy-Trianon kastélyban aláírt békediktátum politikailag, gazdaságilag és diplomáciatörténetileg is bizonyítja, nemzeti sorstragédia a következménye annak, ha a politikában a józan ész helyére a bosszúvágy és az indulat kerül.

Trianon századik évfordulóján Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve, ezért ennek megfelelően új táblát helyeznek el a megyehatáron a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai 2020. június 4-énForrás: MTI/Rosta Tibor

"Legyünk büszkék arra, hogy ennyi évtized után is kitart a magyar a magyar mellett, s arra, hogy olyan kormányunk van, mely méltósággal, emelt fővel vállalja az országunkon belüli és a határunkon túli magyarok közötti kapcsolatot - hangsúlyozta a politikus.

Magyarország megyéi évezredes folytonosságot képviselnek a közjogi rendszerben. A rendszerváltás idején több megye neve bővült olyan egykori vármegyék nevével, amelyek területének egy része az adott közigazgatási egységhez került. A megyék elnevezése azonban ma sem tükrözi teljes mértékben történelmi örökségüket - tudatta az elnök.

Csongrád megye mai területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, de nevében nem szerepelt sem Csanád, sem Torontál vármegye elnevezése. 2017-ben az Országgyűlés Lázár János, a térség országgyűlési képviselőjének javaslatára - ellenszavazat nélkül - módosította a megye nevét 2020. június 4-től Csongrád-Csanád megyére - mondta Gémes László.

2017-ben az Országgyűlés Lázár János javaslatára módosította a megye nevét 2020. június 4-től Csongrád-Csanád megyére.Forrás: MTI/Rosta Tibor

A megyei önkormányzat a névváltás alkalmából egy hat centiméter átmérőjű bronzérmét készíttetett, amelynek egy példányát az ünnepségen átadták a megyei kormányhivatal, a megyei rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének, valamint Farkas Sándornak, a megye díszpolgárának, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.