Eredményes volt a Magyar Vöröskereszt nyári véradókampánya - mondta Váradi Mariann, a véradásszervezés szakmai vezetője az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Kiemelte: június 15. és augusztus 31. között élsportolók, zenészek és színészek közreműködésével próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy nyáron is és a járványidőszakban is szükség van vérkészítményre. Tájékoztatása szerint júniusban és júliusban körülbelül 32-34 ezer véradóval találkoztak, ez elegendő mennyiséget jelent.

Illusztráció.Forrás: Pixabay.com

Augusztusban volt egy "mélyrepülés", amikor korlátozni kellett a vérkészletek kiadását, de felhívásukat követően volt egy rekordot hozó nap, amikor több mint 2700 véradó jelentkezett, így az átlagos augusztusi számokat tudták teljesíteni. Hozzátette: egyelőre nem tudnak az egyetemeken, főiskolákon véradásokat szervezni, a járványidőszakban a települési vezetőkkel konzultálva otthonaikhoz közeli intézményekben próbálják elérni az embereket. Jelenleg a külföldről hazatérők 14, a fertőzésen átesettek 30 nap elteltével adhatnak vért - mondta Váradi Mariann.