633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és meghalt 8 krónikus beteg - írja a kormányzat hivatalos koronavírus-járványról tájékoztató oldala.

Az oldal azt írja, hogy 633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 

Ezzel 19 499 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 8 krónikus beteg, így az áldozatok száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 14 246 fő. 

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 57 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti.  534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Fontos az idősek védelmeFotó: Csudai Sándor - Origo

Már a második hullámban van Magyarország

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Intézkedések

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az éttermeknek este 23 óra után be kell zárniFotó: Csudai Sándor - Origo

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - írja az oldal.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. 

Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására - hívja fel a figyelmet az oldal. 

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. 

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az Operatív Törzs eddig 23 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 204 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. 

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog! 

- írja az oldal.