Elismerte a Momentum EP-képviselője, hogy a baloldal alaptalanul kiáltott diktatúrát tavasszal a „felhatalmazási törvény" miatt. Donáth Anna a Hír TV birtokába került felvételen arról beszél, az európai politikusok a Magyarországról érkező ellenzéki nyilatkozatok alapján értelmezték tévesen a jogszabályt. Az igazságügyi miniszter a Hír TV-nek azt mondta, ez jó példa arra, milyen trükkökkel befolyásolja az európai közvéleményt a baloldal.

Korlátlan hatalom, diktatúra. Így támadta a hazai baloldal a márciusban elfogadott koronavírus-törvényt, amely lehetővé tette a kormány számára, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges döntéseket rendeleti úton hozza meg.

A koronavírus-törvényt felhatalmazási törvénynek nevezve beszélt annak veszélyeiről a momentumos Donáth Anna is az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának ülésén áprilisban. 

A magyarországi diktatúráról szóló híreket a külföldi médiumok is átvették. 

„Sokszor előbb nyilvánítottak véleményt, mint még mielőtt tudtunk volna beszélni, és így terjedhetett el európai szinten az, hogy például a felhatalmazási törvény következtében gyakorlatilag beszüntették a parlament működését. Tisztában voltak vele, hogy szó sem volt arról, hogy a magyar kormány teljhatalmat kapott volna 

- vallotta be a momentumos Donáth Anna egy, a Hír TV birtokába került belső videóbeszélgetésben. A képviselő elmondja, azzal, hogy mások mellett ők is diktatúrázni kezdtek, elterjesztették az álhírt Európában.

A kiszivárgott felvételek alapján elképesztő részleteit ismerhettük meg a hazai baloldal brüsszeli machinációinak 

– így kommentálta az elhangzottakat az igazságügyi miniszter. Varga Judit emlékeztetett, a baloldal tavasszal Magyarország ellen uszította a liberális médiumokat és európai intézményeket. Hozzátette, ezek alapján nem meglepő, hogy Vera Jourová európai biztos milyen elmarasztaló jelentést készített a magyar jogállamisági helyzetről.