Müller Cecília: További, jelentős mennyiségű influenza-oltóanyagot rendeltek, folyamatosan tudnak oltani

koronavírus, vírus, járvány, illusztráció, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, idős, idős ember, idős emberek, nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Folyamatosan tudják végezni az oltásokat - mondta az országos tisztifőorvos. Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján az is elhangzott, hogy egy Veszprém megyei intézményben nagyon súlyos járvány alakult ki.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a szerda reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon

2291 újabb megbetegedést regisztráltak

a hatóságok, ezzel 65 933 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1578 főre emelkedett. Az országos tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy 17 098-an már meggyógyultak, és 47 257 aktív fertőzöttet tartanak számon. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az áldozatok 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Jelenleg 3166 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Látjuk azt, hogy a fertőződések növekedésének számával növekednek a kórházban kezeltek száma – emelte ki.

A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült

– szögezte le az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy megkapják azt a legmagasabb szintű ellátását, amit igényelnek. Minden rendelkezésünkre áll – tette hozzá. Ide sorolta többek között a személyi és tárgyi feltételeket.

Müller Cecília szerint a mentőszolgálat olyan információk, eszközök birtokában van, hogy el tudják dönteni, kinek milyen kezelésre, és hol van szüksége. Ez nagy fontos, mert a világ számos helyén az egészségügy túlterheltsége figyelhető meg. Magyarországon nem ez a helyzet, mert időben, előre eltervezetten felkészültünk - mondta.

Az országos tisztifőorvos egy baloldali hírportálokon megjelent álhírt is cáfolt, valamint felhívta a figyelmet, hogy az autentikus hírforrásokat figyeljék az emberek – ide sorolva a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalt (koronavirus.gov.hu) és az NNK oldalát. Szerinte így is nagy feszültség uralkodik, nincs szükség a „felesleges gerjesztésre”.

Továbbra is tervszerűen zajlik az oktatási intézmények fertőtlenítése, a honvédség is besegít néhány iskolában - hangzott el.

A tesztelési kapacitásunk is folyamatosan nő

– jelentette ki az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az Országos Vérellátó Központ is részt vesz ezentúl a laboratóriumi vizsgálatokban. Már egymillió fölött van az elvégzett tesztek száma – ismételte meg Müller Cecília.

Jelenleg 73 óvodában van rendkívüli szünet – mondta.

A szociális intézményeket folyamatosan vizsgálják annak érdekében, hogy a vírus ne jusson be ezekbe – folytatta.

Jelenleg az 1600 intézmény közül 96 érintett koronavírussal.

Ezek közül 6 olyan van, amely tavasszal is érintett volt. A gondozottak mindössze 6 százaléka fertőzött koronavírussal – ismertette. Jelenleg két intézmény van, ahol a vírus erősen jelen van.

Megnövekedett az igény az ingyenes influenza elleni védőoltás iránt

– ismertette, hozzátéve, hogy az ellátás folyamatos.

Egy napon általában 10-15 beteg beoltására vállalkoznak az orvosi rendelőkben, amiatt, hogy ne alakuljon ki tömeg – húzta alá.

További, jelentős mennyiségű oltóanyagot rendeltek,

így az ellátás a következő napokban folyamatos lesz – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Jelenleg 104 ezer vakcina áll rendelkezésre. A vakcina ott lesz a praxisokban, a jövő héten meg tudják kezdeni az oltást a gyerekorvosok – fűzte hozzá.

A beoltás után kell még két hét a védettség kialakulásához, az influenza-időszak csak később tetőzik, így bőven van még ideje az embereknek beoltatni magukat – emelte ki.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy tegnap kihirdették az újabb járványügyi intézkedéseket. A rendőr alezredes részletesen ismertette a szabályokat, amelyek a Magyar Közlönyben olvashatók.

Kiss Róbert kiemelte, hogy szigorodtak a járványügyi szabálysértések miatt kiszabható büntetések, a maszkviselés viselése miatt. Kérjük arra, hogy mindenki tartsa be a szabályokat - mondta

Az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 68 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek.

Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1354 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 56 volt, 7 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-i bevezetése óta eddig 2050 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből 1073 esetben figyelmeztettek.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban tegnap 29 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből 1 esetben figyelmeztetés, 28 esetben helyszíni bírság volt a szankció.

Jelenleg 26 678-an vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1170-en regisztráltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, hogy vizsgálják a Magyar Orvosi Kamara legújabb felvetéseit. Mindegyik javaslatot végignézzük, és elemezzük, köszönjük az együttműködést – fogalmazott.

A Veszprém megyei csabrendeki szociális intézményben nagy számban igazoltak pozitív személyeket,

55 beteg és 214 gondozó fertőződött meg.

Csak az egyik telephelyen vannak megbetegedések – ismertette. Folyamatos kontrollra lesz szükség – tette még hozzá.

Arcmaszkot viselő nő egy budapesti utcán (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korábban írtuk:

A szerdai adatokból kiderült, hogy 47 257 aktív fertőzött van Magyarországon, tehát ők még nem gyógyultak meg. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs reggeli közlése szerint jelenleg 73 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az őszi szünet alatt.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak adott interjújában azt mondta, hogy az első koronavírus-vakcinák bevizsgálása szerinte novemberben befejeződhet, és úgy gondolja, hogy decemberben megkezdődik Európában az oltás.