Nem szerencsés tömeges koronavírus-antigén teszteket végezni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János szerint ezek a tesztek nagyon jól használhatóak például a mentőautókban beteg emberek tesztelésére, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket.
Hangsúlyozta, a PCR-tesztek - országos szűrési mintákon keresztül - alkalmasabbak arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosafotó: Origo/Talán Csaba

A tömeges szűrés rendkívül hasznos dolog, de önmagában nem oldja meg a helyzetet - közölte Szlávik, aki hozzátette: a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot. A koronavírus kezelésére elsőként kijelölt centrumkórházak ma már szinte teljesen tele vannak, ezért újabb és újabb kapacitásokat kell nyitni - mondta a főorvos szombaton.

Védőmaszkos járókelők Budapest belvárosábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Szlávik János kifejtette, 

a koronavírus-járványnak még mindig a felfutó szakasza figyelhető meg, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. 
Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket - tette hozzá a főorvos, aki szólt arról is, hogy a járvány első hullámában már szükség volt a tervezett műtétek halasztására, és sajnos ez a második hullámban is bekövetkezett. Szlávik János megértést kért azoktól a betegektől, akiknek már időpontjuk volt egy műtétre, de azt el kell halasztani.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szlávik kiemelte, az esetek számának emelkedésével sokkal nagyobb lett az egyéni felelősség, a járványt ugyanis csak szigorú maszkhordással, fegyelmezett viselkedéssel, fertőtlenítéssel és lehetőség szerint a tömegrendezvények kerülésével lehet megfékezni. Hangsúlyozta, mindenkinek felelősséget kell vállalnia abban, hogy ha fertőzött, ne adja át azt másoknak, és próbálja saját magát megvédeni a fertőzéstől. A főorvos emlékeztetett, több mint száz oltóanyag-kísérlet zajlik a világban, köztük nagyon sok már abban a fázisban van, hogy emberek tízezreit oltják be a hatásokat vizsgálva. A vizsgálatok végén törzskönyvezett vakcinákkal kapcsolatban mindenki nyugodt lehet, hogy azok nem rendelkeznek mellékhatásokkal és hatékonyak a koronavírussal szemben  - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Közölte: 

Magyarország is szeretne több helyről vakcinát vásárolni, egy ország sem sajátíthat ki ugyanis egyféle oltóanyagot magának, mert nem tudható, hogy az hosszú távon milyen hatékony. 
Szlávik János elképzelhetőnek nevezte, hogy akár többféle oltóanyagot is alkalmazni kell a koronavírus ellen.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szlávik elmondta, hogy 

a Magyarországra érkező oltóanyagok egyértelműen ingyenesek lesznek, és elsősorban a rizikócsoportokba tartozók kapják meg. 
Emellett azt biztosan alkalmazni fogják az egészségügyben, a szociális területeken dolgozók esetében, valamint azoknál, akik az ország működésében fontos szerepet töltenek be - tette hozzá. 
Szlávik János ismételten azt javasolta, hogy a rizikócsoportba tartozók oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással.