Letartóztathatják a 15. kerületi halálos háztűz gyújtogatóját

XV. ker tűz
Budapest, 2020. november 23. Családi házban keletkezett tűz oltásán dolgoznak tűzoltók a rákospalotai Pázmány Péter utcában 2020. november 23-án hajnalban. A ház több helyisége és melléképülete égett, az épületből három embert mentettek ki. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfő hajnalban kigyulladt egy ház Budapesten, a XV. kerületi Pázmány Péter utcában. A tetőről sikerült kimenteni egy 12 éves fiút, a házból pedig egy idős házaspárt hoztak ki a tűzoltók. A 60 éves férfi és nő később belehaltak a sérüléseikbe. Mint kiderült, a házat szándékosan gyújtotta fel egy férfi. Az ügyészek indítványozták a férfi letartóztatását, amiről ma dönt a bíró. 
Vágólapra másolva!

A családi ház hétfő hajnalban, pár perccel 3 óra előtt gyulladt ki. A rendőröknek a ház tulaja elmondta, hogy egy telken két épület van, az első épületben ő lakik a feleségével, míg a másikban, ami egy garázs és egy melléképület, az alkalmazottai.

Egy idős házaspár az unokájukkal, valamint egy román-magyar állampolgár férfi, akivel nyáron ismerkedtek meg.

Mivel neki is munkát adott, őt is elszállásolta a hátsó házban.

Családi házban keletkezett tűz oltásán dolgoznak tűzoltók a rákospalotai Pázmány Péter utcában 2020. november 23-án hajnalban Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tulaj azt egyet kérte a férfitől, hogy

ne igyon munka közben és a házban sem.

András november közepééig rendszeresen dolgozott a tulajdonosnak, ezután az egészségügyi állapotára hivatkozva hanyagolni kezdte a munkát. A tulajdonos sejtette, hogy valami más lehet a háttérben.

Később, amikor a tulajdonos vidéken volt a feleségével, felhívta a melléképületben élő asszony azzal, hogy M. András részeg, ordibál, dörömböl és nem hagyja őket aludni.

Mire hazaért, rendeződött a helyzet, és azt gondolta, hogy javulni fognak a dolgok.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

November 22-én M. András egy tálca süteménnyel kopogtatott be a tulajdonoshoz, aki gyorsan rájött, hogy a férfi megint részeg. Elküldte, hogy pihenjen le otthon. M. András később visszament, és újra bekopogott, ekkor a férfi felesége nyitott ajtót. Agresszívan bement a házba, ahol összeveszett a férfival.

A tulajdonosnál betelt a pohár, kirúgta a férfit, visszakérte tőle a kulcsokat és kifizette a munkabérét.

Azt még megengedte neki, hogy aznap este ott aludjon, mivel már nem tudott volna hova menni, és hidegek az éjszakák.

Aznap este a másik épületből megint azzal hívta az idős asszony, hogy M. András orsibál, agresszív, de ezúttal mást is csinál, mint korábban, egy késsel hadonászik.

Mire a tulajdonos odaért, a férfi lenyugodott, ezért nem csinált semmit. M. András este el akart menni valahova, ezért az idős asszony adott neki kulcsot.

A házaspár és az unokájuk hajnali három órakor arra ébredt fel, hogy beriasztott a tűzjelző és füstszag van.

Akkor már akkora volt a tűz, hogy nem tudtak kimenekülni a bejáraton. Hívták a tulajdonost, hogy segítsen nekik. A férfi szólt a tűzoltóknak, aztán átrohant, hogy segítsen a családon.

Amikor odaért és kinyitotta az ajtót, a hőhatás már akkora volt, hogy hátra lökte a betonra.

A bejelentés után először két rendőr ért a helyszínre. Meghallották egy fiú segélykiáltásait a tetőről. Az egyikük létrát keresett a kertben, talált is egy felet.

Felmászott egy ház melletti tartályra, ahonnan létrával feljutott a tetőtre, így tudta megmenetni a 12 éves fiú életét.

Ekkorra már ott voltak a tűzoltók, akik kimentették a házból a 60 éves férfit és a szintén 60 éves feleségét.

A férfi a helyszínen, a nő később, a kórházban halt meg, mindketten szén-monoxid-mérgezésben.

A fiút a szomszédok felügyeletére bízták, amíg a gyermekmentők oda nem értek.

eközben végig könyörgött, hogy mentsék meg a nagyszülei életét.

A tűzben leégett a garázs, a lakás nappalija és a garázsban álló nagy értékű autó is. A kár nagyjából 60 millió forint.

A vizsgálatok során kiderült, hogy valaki szándékosan, égésgyorsítóval öntötte le a garázst, amit aztán felgyújtott.

A helyszínen a gyújtogató több ruháját is megtalálták.

Mivel M. András nem volt ott, amikor kigyulladt a ház és a korábbi agresszív viselkedése miatt ráterelődött a gyanú.

A rendőrség hajtóvadászatot indított ellene, a határokat is figyeltették.

Végül november 23-án, 11 óra után Újpesten, a Nyár utcában egy rendőr felismerte. M. András ekkor is részeg volt.

több ember ellen elkövetett emberölés, 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölési kísérlet, valamint nagy kárt okozó rongálás miatt hallgatták ki.

A férfi nem tett vallomást. A rendőrség őrizetbe vette, és javasolta a letartóztatását. A tűzből kimentett kisfiú még kórházban van szén-monoxid-mérgezés gyanúja és könnyebb sérülések miatt.

Az 51 éves férfi tette az ügyészek szerint

több ember, illetve tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésnek, valamint különösen nagy kárt okozó rongálásnak megállapítására lehet alkalmas.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozó hatóság előterjesztése alapján indítványozta a férfi letartóztatását, mivel úgy látják, hogy ha a férfit szabadlábon hagyják, elszökne vagy elbújna a hatóságok elől. Az indítványról a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bírója dönt szerdán.