Két új Áldozatsegítő Központ kezdi működését decembertől, az egyik Szegeden, a másik Kecskeméten.

A meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: az egyik Szegeden, a másik Kecskeméten - jelentette be Varga Judit igazságügy-miniszter. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából közzétett videóból az is kiderül, hogy ezen központok  a bűncselekmények következtében bajba jutott személyeknek nyújtanak segítséget ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadás formájában.  Emellett abban segítik a bűncselekmények áldozatait, hogy az anyagi krízishelyzetüket enyhítő pénzügyi támogatásokhoz mielőbb hozzáférhessenek.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a központok szolgáltatásai a szabályok betartása mellett a járványhelyzet alatt is igénybe vehetőek.

Közel tízezer hívást fogadtak novemberig

A miniszter bejegyzéséből az is kiderül, hogy az év elején meghirdetett Áldozatsegítés Éve program keretében 

idén megduplázták a hazai áldozatsegítő kapacitást. 

November 1-jéig 9.693 hívást fogadtunk az Áldozatsegítő Vonalunkon, Áldozatsegítő Központjainkban 1.723 bajbajutott keresett meg bennünket személyesen, míg a Kormányhivatalok áldozatsegítő szolgálatát 1.042 ügyfél vette igénybe a mai napig – írta Varga Judit.

A miniszter azt is hozzátette, hogy ha valaki a vírushelyzetben vagy más okok miatt nem tudja vagy nem akarja személyesen felkeresni az áldozatsegítő Központokat, a hét minden napján hívhatja a nap 24 órájában ingyenesen elérhető Áldozatsegítő Vonalat a 0680225225-ös telefonszámon.