Az ünnepek idején sem tétlenkednek az unokázós csalók

Vágólapra másolva!
Az ünnepi hetekben is veszélyt jelentenek idős hozzátartozóinkra az unokázós csalók. A rendőrök szerint a nyugdíjasokat megtévesztő telefonálók ellen az a legjobb megoldás, ha előre felkészítjük, és figyelmeztetjük idős rokonainkat, ismerőseinket, hogy velük ilyen történhessen meg. A figyelmeztető üzenetek mellett közzétették a trükköket is a police.hu oldalon. Az egyik telefonáló egy nyugdíjas nem létező fiára, majd halott férjére, végül a lányára hivatkozott, így próbált pénzt kicsalni tőle, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság többször is felhívta lakosság figyelmét az olyan telefonhívásokra, amelyben

az illető azt állítja, hogy rokonát baleset érte.

Az ilyen hívásokat mindig kellő körültekintéssel kell kezelni. Mielőtt pedig bármilyen átutalást, vagy egyéb tranzakciót kezdeményeznénk, fontos, hogy értesítsük családtagjainkat, és járjunk utána a hír valóságtartalmának.

A leginkább eredményes megoldás, ha az unokák, a felnőtt gyerekek, a szomszédok, a kollégák felkészítenék az egyedül élő, védetenen, idős embereket a megtévesztő hívásokra.

A Miskolci Hívásfogadó Központba (112) befutott hívások összesítéséből kiderül, hogy a csalók a legválogatottabb módszerekkel próbálkoznak.

Egy nőnél például azzal próbálkoztak, hogy addig nem engedik el balesetben érintett fiát, amíg nem fizet nekik. Egy férfitól hatmillió forintot kértek arra hivatkozva, hogy a fia balesetet szenvedett, mire közölte, hogy nincs ennyi pénze.

Később újra hívták, hogy este mennek a pénzért. Nála nem jártak sikerrel, az idős férfi felhívta az ingyenesen hívható 112-es telefonszámot.

Forrás: Police.hu