Gyurcsány kedvenc polgármestere annyira titokban emelt adót, hogy az a Nemzeti Jogszabálytárból derült csak ki

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt időszakban több baloldali polgármester is megpróbálta megsarcolni a helyi lakosokat, senki nem csinálta annyira sunyin, mint a XV. kerületet irányító Cserdiné Németh Angéla. A kerület hivatalos honlapján nyoma sem volt adóemelésnek, az önkormányzati képviselők sem kaptak értesítést a témában, aztán váratlanul a Nemzeti Jogszabálytárban bukkant fel az építményadó és telekadó megemelését célzó rendelet. Gyurcsány Ferenc kedvenc polgármesterének óriási pechje van, hiszen a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést és az új adónemek bevezetését. 
Vágólapra másolva!

Közeledve az év végéhez a baloldali polgármesterek őrületes adóemelési-akcióba kezdtek annak érdekében, hogy az ideihez képest még több pénzt csikarjanak ki az emberekből. Bár többen is megkísérelték a pénzbehajtást, azt senki nem csinálta olyan cselesen, mint Cserdiné Németh Angéla, Rákospalota DK-közeli polgármestere.

Sunyi próbálkozás

Ugyanis az óvatlan érdeklődő, aki felmegy a kerület honlapjára, azt látja, hogy minden a legnagyobb rendben: semmi nem utalt arra, hogy itt akár egyetlen fillérrel is többet kell majd fizetni jövőre. Ezt erősítette, hogy még a politikusok sem beszéltek ilyesmiről: sem a polgármester, sem a szövetségesei, sőt még az ellenfelei sem.

Csakhogy időközben teljesen váratlanul felbukkant a Nemzeti Jogszabálytárban a 22/2020. (XI. 27.) számú önkormányzati rendelet, ami nem másról szól, mint

a rákospalotai brutális adóemelési csomagról.

Az ismeretlen körülmények között megalkotott és megjelentetett jogszabály többek között

  • az építményadó és
  • telekadó megemeléséről, és
  • azok január elsejei életbeléptetéséről rendelkezett.

A jogszabályt egyébként Cserdiné Németh Angéla jegyezte, ami olyan szempontból nem meglepő, hogy a veszélyhelyzet elrendelése miatt a polgármesterek saját hatáskörükben dönthetnek fontos kérdésekben. Persze, a jogszabályok megalkotói nem feltétlenül olyan esetekre adták a felhatalmazást, mint amit most Gyurcsány Ferenc kedvenc polgármestere próbált tenni.

Férfitársaságban Forrás: Facebook

Teljes titokban

Pintér Gábor, a Fidesz fővárosi képviselője, korábbi rákospalotai polgármesterjelöltje Facebook-videójában értékelte a nem mindennapi manővert.

Mint elmondta, Cserdiné Németh saját hatáskörben próbálta megsarcolni a helyieket, aminek nincs jó üzenete. Annak meg pláne nem, hogy a baloldali polgármester mindezt annyira titokban csinálta, hogy erről egyetlen bejegyzést sem tettek közzé az önkormányzat honlapján. Sőt - mint Pintér fogalmazott - az önkormányzati képviselőket sem tájékoztatták róla.

Majd elmagyarázta, hogyan bukkant rá a Nemzeti Jogszabálytárban az adóemelést célzó rendeletre. Kifogásolta, hogy a polgármester a mai napig nem változtatott a korábban kihirdetett rendeleten, ami szembemegy a kormány döntésével.

- zárta gondolatait.

Miközben az embereket sarcolná, a kifizetőhelyeket nem szünteti meg

A cseles adóemelési-kísérlet már önmagában véve is elég visszás, úgy meg pláne, hogy a politikai alap kifizetéseket nem akarja megvágni a baloldali polgármester.

Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Fidesz-frakció vezetője kifogásolta, hogy a kerületben továbbra is szembeötlő a családtagok, és a korábbi pártpolitikusok pozícióba helyezése. Külön kiemelte Németh Angéla fiát, aki a tavalyi önkormányzati választás után bizottsági pozíciót kapott.

Ide sorolta még Pósa Andrást, az LMP korábbi pártigazgatóját, aki egy év alatt összesen 4 millió 200 ezer forintot keresett a kerületben, és ezért egyetlen beszámolót készített. Lehoczki azt is elmesélte, hogy az önkormányzat havi 350 ezer forint értékben kötött vele megbízási szerződést.

Adóemelési stop

Pintér Gábor videójában arra célzott, hogy a kormány éppen a Németh Angéláéhoz hasonló esetek miatt megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és települési adókat, bevezessenek új adókat, és eltöröljék a már meglévő adókedvezményeket.

Arra, hogy a kormányzati lépésre miért volt nagy szükség, azt Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester is bemutatta. A baloldali politikus ugyanis annyira felháborodott kabinet döntésén, miszerint egyelőre a járvány miatt tilos adót emelni, hogy leszögezte, akár a bíróságokkal, a Kúriával és a kormánnyal is kész harcolni azért, hogy megsarcolja az embereket.