Az egészségügyi dolgozók oltása még idén elkezdődhet

egészségügy, orvos, beteg, kórház, maszk, műtő, gyógyítás, beteg COVID-19 dolgozik egészségbiztonság egészségügyi dolgozó fertőzésveszély Foglalkozás járványkórház koronavírus-járvány megvizsgál orvos Övédőöltözék védőruha
Kistarcsa, 2020. április 30. A kormany.hu által közreadott fotó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán készült Kistarcsán 2020. április 30-án, az ott végzett gyógyító munkát mutatja be. MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Vágólapra másolva!
December 21-én születhet döntés a Pfizer európai engedélyezéséről, így az egészségügyi dolgozók oltása még idén elkezdődhet. A kormány más gyártókkal is leszerződött, eddig összesen 17,5 millió vakcinát foglalt le – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

– közölte Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője hozzátette, a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő, vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

A kormany.hu által közreadott fotó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID-osztályán készült Kistarcsán 2020. április 30-án, az ott végzett gyógyító munkát mutatja be (illusztráció). Forrás: MTI/Kormany.Hu/Árvai Károly

Tilos lesz a tűzijátékozás szilveszterkor

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

A szabályszegőkre 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Szilveszterkor érvényben lesz a kijárási tilalom este nyolc óra és reggel öt óra között, Gál Kristóf emlékeztetett, hogy a szenteste szabályairól december 21-én, azaz jövő hét hétfőn döntenek.

Az elmúlt 24 órában 196 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat. 311-en a kijárási tilalmat nem tartották be, közülük hárman a kutyasétáltatás 500 méteres szabályát szegték meg. 44 248-an vannak hatósági házi karanténban.

Még az idén megkezdődhet az itthoni egészségügyi dolgozók oltása Forrás: AFP/Jeffrey Sherman

17,5 millió vakcinát foglaltak le

Meghalt 157, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2982 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

291 549-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatoké 7538-ra emelkedett, a gyógyultak száma 86 954. Az aktív fertőzöttek száma 197 057. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az áldozatok 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.

Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 44 248-an vannak, a mintavételek száma 2 424 533-ra emelkedett.

Galgóczi Ágnes ismételten a szabályok betartására hívta fel a figyelmet. Közölte, hogy december 21-én születhet döntés a Pfizer európai engedélyezéséről, így az egészségügyi dolgozók oltása még idén elkezdődhet. A kormány más gyártókkal is leszerződött, eddig összesen 17,5 millió vakcinát foglalt le.

Ezen kívül vizsgálják az orosz és a kínai vakcinák felhasználásának lehetőségét – tette hozzá.

Egy országgyűlési képviselő sem mehet csak úgy be egy kórházba

Közölte azt is, hogy a fertőzöttek 56 százaléka nő, az áldozatok átlagéletkora pedig 75 év. Továbbra is nagyon alacsony a gyermekek fertőzöttsége, míg a települések 96 százaléka érintett a fertőzésben - tette hozzá. A legkevesebb új fertőzöttet Heves megyében regisztrálták. Múlt héten Somogy és Baranya megyében nőtt leginkább a fertőzöttek száma a korábbi héthez képest.

Galgóczi kérdésre azt mondta, hogy továbbra is érvényben van a látogatási tilalom a kórházakban. A haldoklóhoz kötelesek a hozzátartozót beengedni.

Ezt a szabályt legutóbb Hadházy Ákos volt képtelen betartani, ezzel hátráltatva a kórházi dolgozók munkáját.