Terroristák és bűnözők fenyegetésére figyelmeztet az Interpol: fegyveres védelem mellett érkeznek a koronavírus-vakcinák

German police's Special Deployment Commando, SEK, német kommandó
Members of the German police's Special Deployment Commando (SEK) take part of the joint police-military 'GETEX' exercises in Murnau, Germany, 09 March 2017. Photo: Sven Hoppe/dpa
Vágólapra másolva!
Fokozottan védik a Magyarországra érkező koronavírus elleni vakcinákat is, de máshol is komoly fegyveres készültséggel biztosítják a hatóságok a várt oltóanyagok célba jutását. A Magyar Nemzet arról számol be, az intézkedések mögött az Interpol riasztása áll.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo a Koronavírus Sajtóközpont közleménye alapján megírta, december 26-án, szombat reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech-vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg.

A Magyar Nemzetnél úgy értesültek, az országba terv szerint folyamatosan érkező

Covid–19 vírus elleni vakcinaszállítmányok fokozott védelme, így fegyveres kísérete, valamint majd a fegyveres őrzése és hatóságilag felügyelt elosztása az Interpol riasztása alapján történik.

Nemcsak Magyarországon, hanem minden Interpol-tagállamban. Az Interpol a Covid-19-járvánnyal kapcsolatban decemberben két rendkívüli riasztást is kiadott.

Illusztráció Forrás: AFP/Sven Hoppe

Szervezett bűnözői csoportokra figyelmeztetnek

Közvetlenül karácsony előtt a terroristaszervezetek és a szervezett bűnözői csoportok Covid-19-járványra való rátelepedésére figyelmeztetik a tagországok hatóságait és a titkosszolgálatokat.

A világjárvány elején egyes terroristacsoportok és más titkos szervezetek a járványt erejük és befolyásuk megerősítésére használták fel, különösen a helyi lakosság körében, vagy külső pénzügyi erőforrásaik bővítése érdekében, szögezi le az Interpol-figyelmeztetés.

A jelentésük azt is kiemeli, hogy a Covid–19 globális gazdaságra gyakorolt hatása valószínűleg közvetetten befolyásolja a terrorszervezetek rendelkezésére álló finanszírozást.

„A terroristák – mint minden bűnöző – igyekeztek profitálni a Covid–19-ből, pénzt keresni, megerősíteni bázisukat és az anyagi megosztást" – mondja Jürgen Stock, az Interpol főtitkára, hozzátéve: a terrorizmus felméréséről szóló jelentésük segít a bűnüldözésnek azonosítani és kezelni ezeket a változó fenyegetéseket, továbbra is kihívást jelentő körülmények között.

A Pfizer's Covid-19 vakcinája egy San Diego-i kórház mélyhűtőjében Forrás: AFP/Ariana Drehsler

Az Interpol-riasztás külön kiemeli: a dezinformációs és összeesküvés-elméletek használatával a társadalmi megosztottságot igyekeznek fokozni, és például szélsőjobboldali elemek kiemelt célpontok elleni fenyegetésekként is felhasználják azokat.

"A bűnüldöző szervek továbbra is szembesülni fognak a szélsőjobboldali erőszakos szélsőségesek kísérletével a társadalmi mozgalmak radikalizálására, például a szélsőbaloldali csoportokkal való összecsapásra és/vagy az erőszak használatának provokálására" – írták.

A tagországokat az Interpol arra ösztönzi, hogy az erőszakos cselekedetek felderítése és megakadályozása érdekében működjenek együtt a Covid–19-összeesküvés-elméletek és az ezeket terjesztő egyénekkel és csoportokkal kapcsolatos információk cseréjében.

Lényeges az Interpol-figyelmeztetésekben foglaltak összehangolt és következetes használata, ami továbbra is kulcsfontosságú a pandémia közvetlen és közvetett hatásaiból eredő fenyegetések előrejelzésében.

Az Interpol jelentése azt is hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések visszatérő visszaállítása várhatóan fenntartja a polgári nyugtalanságot, valamint hatással van a terrorcselekmények időzítésének és célkitűzéseinek megválasztására.

Már megjelentek a hamis gyógyszerek a betegségre

Az Interpol továbbra is fenntartja a december elején kiadott riasztását, ami a maffiaszervezetek Covid–19-járványra való rátelepedésére figyelmeztet. A szervezett bűnözők már korábban is Covid–19 elleni hamis gyógyszereket – legújabban pedig hamis vakcinákat – kínáltak a világhálón. Ugyanakkor a hamarosan a százmilliószámra szállított, hivatalosan engedélyezett vakcinaszállítmányokra is rátehetik a kezüket, amellett, hogy hackerek pedig a vakcinaadatok illetéktelen megszerzésével próbálkoznak.

Illusztráció Forrás: AFP/Monty Rakusen

A hazánkba érkező szállítmányok fokozott fegyveres őrzését, kíséretét és az elosztás hatósági ellenőrzését

a rendőrség speciális egységei mellett a titkosszolgálatok is segítik sajátos eszközeikkel.

Az Interpol Lyonban kiadott új jelentése középpontjában a Covid–19 hatása a globális terrorizmusra, a veszélyeztetett célpontok elleni támadásokkal és a bioterrorizmussal kapcsolatos trendekre és potenciális kockázatokra való figyelmeztetés is szerepel.

A figyelmeztetés a következő öt fő tényezőt veszi figyelembe:

  • a Covid-19-járvány jellemzői és az egészségügyi fejlődés
  • globális vagy nemzeti válasz
  • társadalmi légkör
  • a biztonsági berendezkedés ellenálló képessége
  • a terroristák és más nem állami szereplők stratégiái és képességei

A kormányok mellett a hatóságok és a titkosszolgálatok együttes fellépését sürgeti – érthetően – az Interpol.