„Pontosan arra kell felkészülni kompromisszum ide, kiegyezés oda, meghátrálás Brüsszel részéről amoda, hogy úgy Brüsszelből, mint a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék" – mondta az Országgyűlés elnöke tegnap a Bayer Show-ban. A műsorban Kövér László arról is beszélt, hogy mire számíthatunk a következő évben és miért reménykedhetünk abban, hogy egy jobb év következik, mint amit magunk mögött tudhatunk.

A baloldal nagy örömmel fogadta, hogy egyes közvélemény-kutatások szerint a közös lista két százalékkal többet kapna egy mostani választáson, mint a 10 éve kormányon lévő Fidesz-KDNP. Kövér László klasszikusokat idézve úgy reagált: 

választásokat kell nyerni nem pedig közvélemény-kutatásokat. 

Ugyanakkor a Házelnök hozzátette, hogy az ő kutatásaik mást mutatnak, úgy véli, van itt egy kis játék. Kövér László szerint a közvélemény tájokoztatása helyett néha a befolyásolása zajlik, amikor ilyen típusú felmérési eredményeket hallunk. Hozzátette: szerinte nem igaz, amit ezek a kutatások előrevetítenek, ennek ellenére nem lehet hátradőli. Mint fogalmazott: 

ebből nem következik, hogy sétagalopp lenne a következő választás és az odáig vezető út.

Kecskemét, 2020. március 7. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a II. Kárpát-medencei Borrendek találkozója alkalmából rendezett Borrendi Bálon Kecskeméten, a Három Gúnár RendezvényháználForrás: MTI/Bús Csaba

A műsorvezető azon felvetésére, hogy mennyire jogosítja fel a jobboldalt a következő másfél év optimista gondolkodásra az, hogy Brüsszelben kompromisszumot sikerült kötni a vétó kapcsán Kövér László elmondta: 

Pontosan arra kell felkészülni kompromisszum ide, kiegyezés oda, meghátrálás Brüsszel részéről amoda, hogy úgy Brüsszelből, mint a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék. 

A Házelnök szerint ez már egy háború, és már nem demokratikus küzdelemről, tisztességes választásról van szó. Kövér László emlékeztetett az amerikai választásokra, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

ha azt látjuk, hogy ott lehetséges volt, akkor ne legyenek illúzióink, hogy ez itt is lehetséges lesz. Mindent, a szó szoros értelmében mindent meg még azon túl is, amit el tudunk képzelni el fognak követni annak érdekében, hogy ezt a kormányt megbuktassák.