Már a Jobbik vezetését fenyegeti a luxusrepülős orosz kapcsolat botránya

Gyöngyösi Márton, Jakab Páter, Jobbik,  EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Donyeckben és Szentpétervárott is jártam választási megfigyelőként - ismerte el közösségi oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, miután a luxusrepülőzéssel lebukó Szabó Balázs őt nevezte meg a párt legtöbbször kiküldetésre utazó politikusaként. Bár Gyöngyösi most már tagadni próbálja korábbi orosz kapcsolatait, annak idején külügyi szakpolitikusként a KG Béla néven ismertté vált Kovács Béla mellett komoly szerepe volt abban, hogy a Jobbik Oroszország érdekeit képviselte. Az antiszemita politikus kínos kísérletet tett arra (nem sok sikerrel), hogy egyszerre tegyen eleget a Jobbikban előretört Soros-hálózat és Gyurcsány Ferenc elvárásainak, ugyanakkor a régi orosz kapcsolatait is megmagyarázza.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szabó Balázs újpesti képviselő, akinek a Jobbik vezetése az utazós botrány következtében felfüggesztette a párttagságát.

Kísértenek az orosz kapcsolatok

Ahogy arról beszámoltunk, Szabó és a Jobbikból tavaly távozó, jelenleg Békés megyei képviselőként dolgozó Samu Tamás Gergő tavaly karácsonykor egy luxuskategóriás magánrepülőgéppel utazott Afrikába. Mint kiderült, utazásuk célja a Közép-afrikai Köztársaság volt, ahol választási megfigyelőként tevékenykedtek, majd pár nap múlva a Falcon 100-assal hazarepültek. Az eset azért is volt kínos az újabban magát Amerika-barátnak beállítani igyekvő pártnak, mert az ország egyértelműen orosz érdekövezetbe tartozik, az utazást pedig egy orosz kémgyanús cég szervezte.

Miután a botrány kirobbant, Samu a közösségi oldalán jelezte, álszentnek tartja a Jobbik vezetését a számonkérés miatt, hiszen a párt korábban többször is küldött megfigyelőt egy-egy választásra. Szerinte a Jobbik "számtalan moszkvai, kelet-ukrajnai és hasonló utazás, választási megfigyelés, baráti csevely után most kompenzálni akar". Bár nem írta le, egyértelműen Gyöngyösire gondolt, aki nem is olyan régen a párt külügyi politikusaként többször utazott orosz befolyás alatt lévő területre. Samu helyett Szabó azonban megnevezte Gyöngyösit, aki így aztán közösségi oldalán reagált a nyilatkozatokra.

"Donyeckben és Szentpétervárott jártam választási megfigyelőként, hét évvel ezelőtt"

- ismerte be a Jobbik elnökhelyettese, hogy ő is volt hasonló helyzetben, mint most Szabó és Samu.

Kísértenek az orosz kapcsolatok Forrás: MTI/Vajda János

Azt is kénytelen volt elismerni, hogy a donyecki meghívásnak a párt akkori elnökségének kérésére és támogatásával tett eleget. Majd egészen elképesztő magyarázatot adott arra, hogy miért nem utasította vissza a felkérést. "Akkoriban a Jobbik elnöksége, főleg a poszt-szovjet térség ügyeiben sokat adott egy bizonyos Kovács Béla szavára. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan ki ő, mivel kezdő politikusként nem gondoltuk, hogy egyből az orosz titkosszolgálat fog közénk beépülni. Azóta látjuk, hogy ki volt Kovács Béla, és milyen céllal »munkálkodott«" - így próbálta meg kimagyarázni magát. Az indoklás egészen elképesztő, hiszen Gyöngyösi már a kezdetektől ott volt a pártvezetés környékén, így komoly hatása volt a párt külpolitikájának alakulására:

  • 2006-ban Vona Gábor tanácsadója lett;
  • a 2010-es országgyűlési választáson a párt külügyminiszter-jelöltje (!) volt; sőt
  • 2010-ben az Országgyűlés külügyi bizottsági alelnökének választották.

Arról nem is beszélve, hogy egyes vélemények szerint Gyöngyösi - amíg érdeke úgy diktálta - kifejezetten jó kapcsolatot ápolt a kémkedéssel megvádolt Kovács Bélával.

Ezt követően egy ritkán látható, csavaros, logikai bukfenceket sem nélkülöző gondolatmenetben próbálta megmagyarázni a donyecki túrát. "Ebben a küzdelemben akkor a Jobbik az orosz diplomáciában szövetségest látott, amely ugyancsak síkra szállt az ukrajnai orosz kisebbség védelmében. A donyecki választási megfigyelés elvállalásánál is ez volt az egyik fő motivációm. (...) Viszont időközben rájöttünk, hogy Oroszország motivációi egyáltalán nem azok, amelyeket mi akkor naivan gondoltunk. Amikor ez nyilvánvalóvá vált számunkra, önkritikát gyakoroltunk, és változtattunk a politikánkon" - fogalmazott a politikus, aki időközben rájött arra, hogy mást kell képviselnie, mint addig. Bejegyzésének végén azzal próbált érvelni, hogy annak idején nem magánrepülőgéppel, hanem menetrendszerinti járattal utazgatott választási megfigyelőnek.

Kínos magyarázkodás

Gyöngyösi jó ideje próbál (nem sok sikerrel) egyensúlyozni nemzetközi színtéren: egyrészről eleget próbál tenni az őt körülvevő Soros-hálózat elvárásainak, ugyanakkor a régi kapcsolatait sem akarja kukába dobni.

Az Origo számolt be róla elsőként, hogy az antiszemita politikus mai napig kiváló kapcsolatokat ápol az iszlám országokkal. Hosszas kutatómunka után - török, európai, magyar médiumok, Facebook-posztok és tweetek böngészésével - arra a következtetésre jutottunk, hogy a Jobbikban mai napig virágzik az iszlám vonal. Ez tökéletesen végigvezethető az Észak-Ciprusi Török Köztársaság nevű török bábállam ügyén: a szálak Gyöngyösi Márton elnökhelyettes körül érnek össze, aki a kezdetek óta látványosan képviselte párton belül a török érdekeket.

Ezt jól mutatja, hogy még tavaly októberben is kiállt a török hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szakadár bábállam mellett, amit kizárólag Törökország ismer el. Tényfeltáró cikkünket a linkre kattintva tudják elolvasni.