Készül a baloldal: új intézet nyílt a budapesti Soros-egyetemen, Demokrácia Intézetnek hívják

Magyar Bálint; Gyurcsány Ferenc SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA politikus
Budapest, 2008. november 25. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint SZDSZ-es parlamenti képviselő beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Magyar Bálint, az első Gyurcsány-kormány oktatási minisztere, az SZDSZ egykori elnöke is a Soros-egyetem újonnan alapított, budapesti székhelyű Demokrácia Intézeténél tanít - vette észre az Origo az intézmény oldalán. Ez azért is érdekes, mert a bevándorláspárti spekuláns éppen rajta keresztül lobbizott a politikai aktivistákat, ideológiai harcosokat képző egyetemének érdekében a baloldali kormánynál 2005 környékén. Mint ismert, 2010 előtt a szabad demokrata miniszter volt az egyik legtöbbet bírált politikus, sokan neki tulajdonítják, hogy akkoriban mélypontra került a magyar oktatás. 
Vágólapra másolva!

Miután tavaly októberben az Európai Unió Bíróságán lezárult a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos vita, Michael Ignatieff, a Soros-egyetem rektora bejelentette, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak.

Magyar Bálinttal szervezkednek

A budapesti székhelyű "Demokrácia Intézet" önmeghatározása szerint a demokráciát kutatja: a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint "világszínvonalú kutatással" kívánják támogatni a nyílt társadalom ügyét szerte a világon. Sokat mondó, hogy az intézményt Bruszt László szociológus, a CEU volt rektora, valamint Fodor Éva szociológus, a CEU gendertanszékének vezetője irányítja. Az is árulkodó, hogy legközelebbi pódiumbeszélgetésükön Cseh Katalin momentumos uniós képviselő lesz az egyik vendég.

Ehhez a "világszínvonalú" kutató társasághoz csatlakozott Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter, akinek a regnálása alatt sokat romlott a magyar oktatás helyzete. (Magyar Bálint Horn Gyula, és Medgyessy Péter kormányának is tagja volt.) A politikus közösségi oldalán közétett adatokból az látható, hogy nem sokkal a káderképző beindítása után, tavaly november 16-án csatlakozott az oktatói gárdához. Egyébként kifejezetten "erős" csapat verődött össze a Demokrácia Intézetben:

Magyar mellett Pető Andrea baloldali történész, a Soros-egyetem genderügyi oktatója, Kis János filozófus, volt SZDSZ-elnök, Sajó András jogtudós és Bozóki András, Gyurcsány Ferenc volt kulturális minisztere is bizonyítási lehetőséget kapott. Valamennyien a polgári kormány harcos bírálói.

Budapest, 2008. november 25. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint SZDSZ-es parlamenti képviselő beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Földi Imre

Soros előretolt embere

Már önmagában véve is érdekes (bár nem meglepő), hogy Magyar Bálint a Soros-egyetemnél helyezkedett el, úgy meg pláne, hogy az amerikai milliárdos annak idején rajta keresztül lobbizott egyeteme érdekében. Az Origo írta meg elsőként, hogy 2005 márciusában Soros György személyes hangvételű, tegeződő levélben köszönte meg Magyar Bálint SZDSZ-es oktatási miniszternek, hogy egyeteme tizenöt éves akkreditációt kapott Magyarországon. Mint a dokumentumból kiderült,

ez személyes közreműködése nélkül nem jöhetett volna össze.

Soros György arról is írt, hogy szeretné, ha az úgynevezett lex CEU nem veszítené el hatályát, és az akkor életbe lépő új felsőoktatási törvénnyel együtt hatályban maradna. Soros ebben is Gyurcsány Ferenc liberális oktatási minisztere segítségét kérte.

Forrás: Origo

Ez az apróbb mozzanat is jól mutatja a Soros-hálózat működési mechanizmusát, rávilágítva arra, hogy az amerikai milliárdosnak komoly befolyása van egyes politikai pártokra, és 2010 előtt komoly ráhatása volt a baloldali kormányzat döntéseire is.

Mint ismert, 2010 előtt a szabad demokrata miniszter volt az egyik legtöbbet bírált politikus, sokan neki tulajdonítják a magyar oktatás totális csődjét. Kormányzati pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor az újonnan bevezetett kétszintű érettségi vizsga lebonyolítása teljes káoszba fulladt.

A Soros-egyetem új, nemrégen alakult Demokrácia Intézetéről eddig meglehetősen kevés szó esett. A koronavírus-járvány miatt is válhatott észrevétlenné, és feltehetően ők maguk sem akarták túlzottan reklámozni. Miután egyre-másra gyűlnek a magyar polgári kormány bírálói az intézetnél, kérdés, hogy egyszerű kifizetőhelyről van-e szó, vagy talán többről. Például, hogy - Gyurcsány-közeli politikusokkal "erősödve" - esetleg már 2022-re próbálnak készülni?