Előrehozták a nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak kifizetését

VÉCSEY László József; SOLTÉSZ Miklós; TÓTH Katalin
Kistarcsa, 2021. február 8. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szabóné Tóth Katalin, a helyi szlovák önkormányzat elnöke és Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak kifizetéséről szóló sajtótájékoztatón a kistarcsai polgármesteri hivatalban 2021. február 8-án. Április vége helyett február közepén fizetik ki a támogatások első részletét. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Előrehozták, április vége helyett február közepén fizetik ki a helyi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak első részletét - jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Kistarcsán.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról is tájékoztatott, hogy már elérhető a helyi nemzetiségi önkormányzatok és nemzetiségi civil szervezetek számára kiírt újabb támogatási felhívás, amelynek keretösszege 200 millió forint.

Beruházásra, felújításra 500 ezer és 2 millió forint közötti összeget lehet igényelni

- tette hozzá.

Az államtitkár a Pest megyei településen beszámolt arról is, hogy támogatást kap ingatlanvásárlásához a Kistarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. A saját tulajdonú új otthon lehetővé teszi számukra önkormányzati ügyeik intézését, közösségi életük szervezését, valamint a néprajzi gyűjteményük elhelyezését is - mondta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szabóné Tóth Katalin, a helyi szlovák önkormányzat elnöke és Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak kifizetéséről szóló sajtótájékoztatón a kistarcsai polgármesteri hivatalban 2021. február 8-án. Április vége helyett február közepén fizetik ki a támogatások első részletét. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vécsey László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések életének fontos részei és különleges színfoltjai az ott élő nemzetiségek, akik kultúrájukkal, hagyományaikkal megtermékenyítő hatásúak, és a Kárpát-medencéhez ők jelentik az eleven kapcsolatot. A magyar állam biztosítani kívánja megmaradásukat és erősíteni kultúraközvetítő szerepüket - tette hozzá.

Szabóné Tóth Katalin, a helyii szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy 2002-ben alakultak meg hagyományaik gyűjtése, továbbadása, valamint egy néprajzi gyűjtemény létrehozásának céljával. Korábban a települési önkormányzat egyik épületében leltek otthonra - mondta -, ám a civilház elbontásával új helyre volt szükségük, ezért támogatási kérelmet nyújtottak be az Országos Szlovák Önkormányzathoz.