Babaváró Hitel 2021: Minden, amit Tudnod Kell Róla

Vágólapra másolva!
A babaváró hitel az elmúlt két év legnépszerűbb lakossági hitele a lakáshitelek és a személyi kölcsön mellett. A hitelt kedvező feltételei, hosszú futamideje és alacsony kamata miatt nagyon sokan vették igénybe tavaly. Ebben a cikkben be szeretnénk mutatni mindent, amit a babaváró kölcsönről tudni érdemes. Többek között azt, hogy hogyan lehet igényelni, kik igényelhetik, mire szokták felhasználni, valamint azt is, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylő pároknak.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Babaváró hitel – Kik igényelhetik?

A babaváró hitel egy szabadon felhasználó kölcsön, amit kizárólag házas fiatalok igényelhetnek, együtt. A hitel feltételei meghatározzák azt is, hogy a feleség 41 évesnél fiatalabb kell, hogy legyen. A büntetett előélet illetve a NAV felé való tartozás is kizáró tényező. A hitel magyar lakhellyel és állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel vehető igénybe. A hitel két további különleges feltétele, hogy csak olyanoknak adható, akiknél nincsen hátráltató tényező, ami biztosan megakadályozza a gyermekvállalást, valamint a hiteligénylőknek vállalniuk kell közös gyermekük felnevelését legalább addig, amíg a hitel törlesztése zajlik. Mivel a futamidő akár 20 év is lehet, a gyermekek nagykorúvá válása is elegendő ezen feltétel teljesítéséhez. A hitel kijelölt bankfiókokban, illetve néhol már online is igényelhető. A babaváró hitel feltételeit államilag határozták meg, de bizonyos szempontokból a bankok kínálata eltérő lehet. Például van, ahol csak 5 millió forintos kölcsön felett kérhető 10 év feletti futamidő.

Forrás: freepik

A babaváró kölcsön részletei

A babaváró hitel részleteivel kapcsolatban érdemes tájékoztatást kérni az adott pénzintézettől a hitel igénylése előtt. Az államilag meghatározott támogatás részletei azonban egységesek mindenkinél. A hitel a felvételtől számított első 5 évben kamatmentesen fizetendő vissza. Ez a hitel teljes futamideje alatt így van, ha az első 5 évben a házaspárnak gyermeke születik, vagy örökbe fogad. Az első gyermek születésétől vagy örökbe fogadásától számított 3 évre a törlesztőrészleteket az állam felfüggeszti, valamint a hitel kamatmentes is lesz. A második gyermek születése vagy örökbefogadása esetén a 3 éves fizetési moratórium újra érvénybe lép, valamint a teljes tartozás 30%-át is átvállalja az állam. Három gyermek esetén pedig az állam fizeti ki a teljes hitelösszeget a hitelező pénzintézetnek a hiteligénylők helyett.

Mire lehet használni a babaváró hitelt?

A babaváró kölcsönök jelentős része családi házak megvásárlására lett fordítva. A hiteligénylők általában önerővel vagy lakáshitellel kombinálva vásároltak belőle különböző ingatlanokat, de a hitel maga teljesen szabadon felhasználható. Az ingatlanpiac fellendülését tavaly elsősorban az áfakedvezmény és a CSOK okozta, de a babaváró hitel is kulcsszerepet játszott a dologban. Valószínűleg idén is hasonlóan lesz majd. Sok kisgyermekes család hagyja ott budapesti lakását és keres családi házakat a Budapesti agglomerációban. Mivel a Családok Otthonteremtési Kedvezménye is jelentős támogatást nyújt az új építésű ingatlanokat keresőknek, azt a babaváró hitellel kiegészítve már korszerű, tágas és kitűnő energetikai tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanokat találhatnak a babaváró házaspárok. A hitel viszont jelenlegi lakóhelyük bővítésére vagy felújítására is felhasználható. A felújítási munkálatok költségeit pedig ugyanúgy ki lehet egészíteni az ide vonatkozó CSOK-kal, mint az új ingatlanok megvásárlását.
Cikkünk csak egy rövid összefoglalót biztosított a babaváró kölcsönről. Amennyiben igényelni is szeretné a hitelt mindenképpen kérjen tájékoztatást a hitel pontos részleteiről az Ön által választott pénzintézetben!