A rendszerváltás óta nem volt ilyen: Karácsony Gergelyék nem rakták ki a nemzeti zászlókat március 15-én

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. február 18. Karácsony Gergely főpolgármester, a klub tiszteletbeli elnöke beszédet mond a BVSC-Zugló sportkomplexum geotermikus hőellátó rendszerének avatásán 2021. február 18-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A jogszabályi előírások ellenére Budapest közterületein, főútvonalain, és több hídján sem rakták ki a nemzeti színű zászlókat március 15-én, ami először fordult elő a rendszerváltás óta. A fővárosi Fidesz-KDNP magyarázatot vár: Láng Zsolt frakcióvezető nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek.
Vágólapra másolva!

- tette fel a kérdést a fideszes politikus, aki levélben kérte számon a baloldali főpolgármestert. "Magyarázatot várunk arra, hogy március 15-én miért nem kerültek ki Budapest köztereire, hídjaira, főútvonalaira a nemzeti színű zászlók" - szögezte le a politikus, aki a fővárosi Fidesz Facebook-oldalán tette közzé nyílt levelét.

Ebben kifogásolta, hogy az említett helyeken kívül a városházára sem került ki a magyar nemzeti színű zászló. Láng úgy látja, hogy a korlátozások miatt csak egy sétával tudtak ünnepelni a magyarok, így pedig különösen feltűnő volt a lobogók hiánya. "A fővárosi családok az egyik legnagyobb nemzeti ünnepen nem érdemelték volna meg, hogy Budapestet ünnepi díszbe öltöztesse és föllobogózza a városvezetés?" - fordult Karácsony Gergelyhez.

Egyébként a baloldali városvezetőnek ez kötelezettsége is lett volna - ahogy arra a fideszes politikus felhívta a figyelmet -, hiszen a főváros fellobogózásáról szóló fővárosi rendelet ezt előírja. Így Láng Zsolt a következő kérdéseket szegezte a baloldali főpolgármesternek:

  • Van-e felelőse és következménye a jogsértésnek, amiben Budapest vezetése a saját jogszabályait nem tartja be?
  • Hogyan várja el ezek után bárkitől is a jogkövető magatartást?
  • Szerinte mi történne Washington polgármesterével, emennyiben a függetlenség napján nem tenné ki a fővárosban az amerikai zászlót?

A kormánypárti politikus nyílt levelének végén leszögezte, hogy várja Karácsony Gergely válaszát.