Hatalmas siker az egész napos oltási akció

Uzsoki kórház oltópont korona vírus koronavírus fertőzés betegség járvány oltás védőoltás maszk sor tömeg
Vágólapra másolva!
Az országban több kórház előtt sorok alakultak ki, tömegesen vesznek részt az emberek a rendkívüli oltási akcióban. Az oltópontokon jól haladnak a vakcinák beadásával. A várakozók a védelmi szabályokat mindenhol betartják, az irányításban - ahogy máskor is - katonák segítenek. Annak ellenére jól halad az oltás, hogy terheléses támadás érte az online időpontfoglaló rendszert, így az  elérhetetlenné vált. A magyar oltási program a világ élvonalába tartozik, mivel arányaiban mostanra itthon nagyjából ugyanannyi ember kapta meg az első oltást, mint az Egyesült Államokban, ahol jóval hamarabb indult a vakcinázás. A magyar oltási program sikerét egy friss felmérés is alátámasztja, mely szerint a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik. 
Vágólapra másolva!

Pénteken rendkívüli oltási nap van, mivel az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében a Sinopharm és az AstraZeneca mellett az oltásra regisztráltak a Pfizer vakcinájára is foglalhattak időpontot péntekre a kórházi oltópontokra. Az oltásra - kórháztól függően – ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor. Éppen emiatt az ország több kórháza előtt hosszú sorokban várakoznak az emberek a Pfizer-vakcinára.

A rendőrség és a katonaság irányította az embereket, akik fegyelmezetten és türelmesen várják a sorukat, betartva a szabályokat.

Mindenhol tartják a védőtávolságot, és maszkot is viselnek. A sor egyébként amilyen hosszú, olyan gyorsan halad, köszönhetően a fegyelmezettségnek.

A nagy sor ellenére a védőtávolságot megtartják Fotó: Koncz Márton - Origo

Az országos oltási napon lehetőség van 100 ezer Pfizer-vakcina soron kívüli beadására. Orbán Viktor miniszterelnök reggel közölte, hogy már csak pénteken olthatnak az orvosok ezzel a vakcinával, utána pár hétig nem lesz elérhető. Minderre azért van szükség, hogy hogy a 16 és 18 év közöttieket is lehessen oltani. Őket azonban csak Pfizer-vakcinával lehet, mert egyedül ennek a tesztjei vannak meg erre a korosztályra. A fiatalok oltásának kezdete az érettségi után, május 10-e után lesz - közölte a kormányfő.

Továbbra is jól halad a hazai vakcináció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A mostani sorokat az okozta, hogy csak a pénteki napra lehetett időpontot foglalni Pfizer-vakcinára az online foglalórendszeren. Azonban terheléses támadás érte a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége. A támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd. A támadást felelőtlen emberek követték el - hangzott el az Operatív Törzsön, de ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

Ez a helyzet a Honvédkórházban

A sorban állókat, ha korábban regisztráltak, akkor beoltják. Fontos információ, hogy a Honvédkórházban már elfogyott a Pfizer-vakcina. Az intézmény azt közölte, a megnövekedett érdeklődés miatt jelentős sor alakult ki az oltásra várakozókból az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén. Kérték, hogy

A már sorban állókat az intézmény munkatársai megduplázott kapacitással igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül beoltani - tették hozzá. A Pfizer oltóanyaga a nem regisztráltak számára nem áll rendelkezésre.

Amennyiben nem regisztrált, eldöntheti, hogy

  • az oltást későbbi időpontban veszi fel,
  • az AstraZeneca oltóanyagát veszi fel,
  • a Sinopharm oltóanyagát veszi fel.

"Az AstraZeneca és a Sinopharm választása esetén munkatársaink külön sorba irányítják. Amennyiben nem regisztrált és újonnan érkezne, kérjük, ne jöjjön, mert nem fog sorra kerülni" - olvasható a kórház közleményében.

Magyarország - 41 százalék

Időközben a legfrissebb adatok szerint a magyar felnőtt lakosság 41 százaléka legalább az első oltását megkapta. Ha ilyen tempóban zajlik a vakcinák beadása, akkor pár napon belül az Egyesült Államokat is lehagyjuk. Korábban Bahrein és Katar is Magyarország előtt volt, de mostanra sikerült őket is megelőznünk.

Nagy a társadalmi támogatottsága a magyar oltási stratégiának

A Századvég legújabb kutatása szerint a magyar oltási stratégiát társadalmi elismerés övezi.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik Magyarországon. Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka pozitívan értékeli a kormányzat járványkezelési teljesítményét, míg a 38 százalékuk elégedetlen csak. Ugyanakkor Brüsszel járványkezelésének megítélése pont fordított: az emberek többsége elégedetlen az EU teljesítményével.

Forrás: Századvég

A koronavírus térhódítása közepette kulcsfontosságú lett volna az Európai Unió vezetésének gyors és hatékony reakciója a járvány okozta feladatok sikeres európai kezelése érdekében. A brüsszeli szervek azonban súlyos hibákat vétettek a – koronavírus legyőzésének kulcsát jelentő – vakcinák beszerzése során, melynek eredményeként oltóanyaghiány alakult ki a kontinensen.

Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a magyar válaszadók többsége (54 százaléka) elégedetlen azzal, ahogy Brüsszel az uniós oltóanyag-beszerzéseket kezelte

- olvasható a kutatásban.

A magyar oltási program eredményessége azt is jelenti, hogy a lakosság egyre szélesebb körben lesz védett a koronavírussal szemben, amely lehetővé teszi a korlátozó intézkedések biztonságos, fokozatos feloldását. A kutatás rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada (69 százaléka) egyetért a gazdaság és az élet fokozatos újraindításával, ezzel szemben csak a 29 százalékuk nem támogatja ezeket a lépéseket.

Átadják az oltási igazolást egy férfinak, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján 2021. április 30-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Orbán Viktor: Szombattól jönnek az újabb intézkedések

Fontos, hogy szombat reggeltől életbe lépnek az ország újraindításának újabb intézkedései, éjfélre módosul a kijárási tilalom, a boltok és a vendéglátóipari egységek pedig este 11-ig lehetnek nyitva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szavai szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt egyebek mellett megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik, a színházak és az állatkertek, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket. A teraszok megnyitásának és a további intézkedések kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: amíg valaki nincs beoltva, addig még megfertőzhet másokat, és

AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG SZEREPÉT IS ALÁHÚZTA.


– Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó ütközet közben vagyunk, a szabályokat be kell tartani – tette hozzá a miniszterelnök.