Hogyan indulnak újra hétfőtől az óvodák és az iskolák?

gyermekfelügyelet az iskolákban és az óvodákban a korlátozások alatt, galéria, koronavírus
Nyíregyháza, 2021. március 10. Óvodásokat almával kínál az óvónő az Eszterlánc Északi Óvodában Nyíregyházán 2021. március 10-én. Az intézménybe járó 180 gyermekből két csoportban, 9 gyermek volt ezen a napon óvodában, akiknek a szülei munkavégzés és kiemelten a védekezésben való részvétel miatt másképp nem tudják megoldani az elhelyezésüket. Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. (A felvételek kívülről, ablakból vagy ablakon át készültek.) MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás, a többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás. 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy az aktív korú regisztráltak felét már beoltották. 
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta, hogy április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás. A többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán közölte, 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig. Óvodákban a gyermekfelügyelet most is működik, szerdán 11 százaléka volt a gyereknek az óvodákban - mondta az államtitkár.

Minden védelmi szabályt betartanak majd az iskolákban és az óvodákban Forrás: MTI/Mészáros János

A gyermekek felét, kétharmadát viszik majd óvodába - mondta.

Az általános iskolák alsó tagozatában nincsenek szaktanárok, így mindenki együtt van. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az alsó tagozaton korábban is kisebb volt a fertőzési ráta.

Az óvodákban és az alsó tagozaton a korábbi protokollhoz térünk majd vissza, így kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás

- mondta az államtitkár. Ismét működik majd a minisztériumban a korábbi ügyeleti rendszer. A nemzeti Pedagóguskar vezetője üdvözölte a kormányzati döntést, valamint a PSZ is. Az osztályok megfelezését nem lehet végrehajtani, mivel nincsen kétszer ennyi pedagógus a mostani rendszerben, és túlórát sem lehet elrendelni - ismertette az államtitkár.

Maruzsa Zoltán: vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem lehet elvárni a tanároktól a dupla munkát, így az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás - mondta az államtitkár. Maruzsa közölte, hogy aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd.

- zárta gondolatait.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf elmondta, hogy 580 ember nem viselt szerdán maszkot. Az ORFK szóvivője közölte, hogy 150 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az immunizációs program folytatódik az országban. Nincs változás az oltási programban, a magyar hatóságok csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeznek - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a védőoltásoknak köszönhetően visszakaphatjuk az életünket.

Minden vakcina hatékony

Múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kijelentette:

nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás.

Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani - jelezte Gulyás Gergely.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csütörtök reggel a beoltottak száma hazánkban 3 090 994 fő volt, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta. 5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. 9848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen.