Rengeteg pénzébe kerülhet Budapestnek, hogy Karácsony Gergely nem beszél semmilyen nyelven

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely néhány napja interjút adott az Economist nevű brit lapnak, valószínűleg ezzel akarták felvezetni a bejelentését arról, hogy elindul a baloldali előválasztási színjátékon. Az interjú azonban borzasztóan sikerült, kiderült ugyanis az, amit Karácsony titkolni akart: nem tud angolul (sőt, semmilyen idegennyelven nem beszél), tolmácsot kellett használnia. A 888 megkérdezte a Főpolgármesteri Hivatalt, mennyibe kerül Karácsony nyelvtudásának hiánya (vagyis mennyit költenek tolmácsokra), de nem kaptak választ. Karácsony miniszterelnök-jelölt akar lenni, annak ellenére, hogy 1990 óta nem volt olyan miniszterelnöke Magyarországnak, aki nem beszélt volna idegen nyelven, és az EU-ban pedig nincs olyan miniszterelnök jelenleg, aki ne tudna angolul. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a hírek szerint rövidesen bejelenti, hogy ő is elindul a baloldali előválasztási színjátékon (Gyurcsány Ferenc valójában már korábban eldöntötte, hogy Karácsony lesz a jelölt).

A színjáték láthatóan megrendezett: utolsó előttiként Gyurcsányné jelentette be indulását (az ő miniszterelnök-jelöltsége túl átlátszó lenne, ezért nem őt választotta végül a férje), utolsóként pedig az első helyezettnek kiválasztott Karácsony.

Az előválasztás láthatóan csak a baloldali szimpatizánsok számára beharangozott cirkusz.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Forrás: Origo

Karácsony Gergely 2014-ben egy működő, fejlesztési lehetőségekben bővelkedő kerület politikai vezetését vette át fideszes elődjétől, majd sikerült eljuttatnia Zuglót egy olyan mélypontra,

hogy már a városrész mindennapi működése sem volt biztosított.

A zuglói Pénzügyi és Költségvetési Bizottság 2018. december 14-i jegyzőkönyvéből kiolvasható volt, hogy Zuglónak összesen 1880 milliárd forint kintlévősége volt, a behajtásra pedig rendkívül kicsi esély mutatkozott, ugyanis az érintett cégek nagy része akkorra már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt állt. Vagyis a csőd közelébe vitte a kerületet.

Budapest főpolgármestereként sem teljesített eddig jobban.

A kampányígéreteinek egy része megfoghatatlan volt, a többit pedig láthatóan nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni. A koronavírus-járvány alatt sorra hozta meg a hibás döntéseket, a veszélyhelyzet adta lehetőséggel élve saját hatáskörben. Akkor, amikor a legtöbben az emberek közötti kontaktusok csökkentésére fókuszáltak, ő inkább úgy döntött, hogy megritkítja a tömegközlekedési járatokat, majd megnyitotta a rakpartot a tömegek előtt. Sokaknak az is eszébe jut, amikor átgondolatlanul biciklisávot festett fel a nagykörútra, ezzel súlyos torlódásokat és légszennyezést okozva. A Lánchíd felújítását az utolsó pillanatok után is húzta, míg végül a híd életveszélyes nem lett. A valódi munkák még mindig nem kezdődtek meg.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

Karácsony Gergely tehát megbukott akkor is, amikor egy kerületet kellett irányítania, most pedig Budapest vezetőjeként is teljes kudarcot vall, mégis őt szemelték ki a baloldal miniszterelnök-jelöltjének.

Pedig a főpolgármester jó eséllyel egy közepes méretű vállalatnál sem tudna elhelyezkedni vezető pozícióban, ugyanis semmilyen nyelvet nem beszél. Egyébként nem csak a nyelvtanulással küszködik, máig nem sikerült megszereznie a jogosítványát. Ugyan megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy biciklivel vagy tömegközlekedéssel utazik, a valóságban azonban - ahogy arról már korábban is beszámoltunk - a legtöbb esetben sofőr fuvarozza.

A biciklit csak akkor veszi elő, ha kamera is van a helyszínen.

A nyelvtudás teljes hiánya elfogadhatatlan egy uniós főváros vezetője számára. Karácsony Gergely viszont úgy érzi, ezzel nincsen gond, az sem zavarta, hogy az Economist nevű brit lapnak is csak tolmács segítségével tudott nyilatkozni. Az nem derült ki, hogy a nyelvi akadályok közrejátszottak-e abban, hogy Karácsony a budapestiek mindennapi problémáiról egyetlen szót sem ejtett, de megfeledkezett a koronavírus-világjárványról és az oltási folyamatról is.

A 888.hu annak próbált meg utánajárni, hogy mekkora költségei lehetnek annak, hogy Karácsonynak tolmácsot kell fizetni. A lap piackutatása szerint egy tolmács napidíja 70 és 100 ezer forint között van.

Persze a főpolgármesternek nemcsak tolmácsra lehet szüksége, hanem egy vagy több olyan személyre is, aki lefordítja számára a leveleket, dokumentumokat, híreket, e-maileket és gyakorlatilag mindent, ami nem magyar nyelven van. A Glassdoor szerint az ilyen szolgáltatás sem nevezhető olcsónak.

Az Európai Bizottság fordítói például 90-98 ezer eurót, vagyis 32-35 millió forintot kereshetnek évente.

Azonban a tolmács sem tud minden problémát kezelni. Egy tárgyalás vagy megbeszélés során sokszor a legcélravezetőbb az, ha szemtől szemben beszélnek a felek. Ezt a folyamatot rendkívül megnehezíti egy tolmács jelenléte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Kyoo Sik Choe, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete. Itt Szijjártó Péter fordított Karácsonynak Fotó: Polyák Attila - Origo

A Diplónak nyilatkozó Vicky Cremona és Helena Mallia professzionális tolmácsok is arról beszélnek, hogy egy megbeszélés vagy konferencia során komoly feszültséget szülhet, ha a feleknek tolmácson keresztül kell beszélniük, mivel ez aláássa a bizalmat. Kiemelik, hogy éppen ezért sokan inkább nem kérnek tolmácsot és megbirkóznak a nyelvi nehézségekkel, akkor is, ha nem beszélik tökéletesen az adott nyelvet.

Szót ejtenek arról is, hogy a magas költségek és a bizalmi faktor mellett a pontatlanság is egy jellegzetes probléma a tolmácsolás során.

Egyrészt még a legprofibb tolmácsok esetében is elveszhetnek azok az árnyalatok, amiket az egyik tárgyaló fél kifejezni akar, másrészt pedig egy mondat teljesen más értelmet nyerhet angolul, mint magyarul. Arról pedig már beszéltünk, hogy milyen nehézséget okozhat, ha egy tárgyalópartner négyszemközt akar beszélni, fontos nemzetközi kérdésekről.

Ahogy azt megírtuk, rendkívül kínos volt, amikor Szijjártó Péter külügyminiszternek kellett tolmácsolnia a Hableány-tragédia áldozatainak emlékére rendezett eseményen, ahol a dél-koreai nagykövet is ott volt.

Ezért is nevetséges, hogy Karácsony Gergely nemcsak egy uniós főváros főpolgármestere nyelvtudás nélkül, de még miniszterelnök-jelölt is akar lenni. Sokat elárul a baloldalról, hogy Gyurcsány nem tudott megfelelő jelöltet választani.