Orbán Viktor: A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Glas Koncila horvát hetilapnak.
Vágólapra másolva!

A lap honlapján csütörtökön megjelent interjúban a kormányfő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban kifejtette, hogy

A magyar álláspont szerint a Szentatya egyszerre állam- és egyházfő, államfőként a legnagyobb tiszteletadás illeti meg, ha pedig a katolikus egyház fejeként érkezik, keresztény alázattal fogadjuk - mutatott rá.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kongresszus nem magyar esemény,

hanem egy Magyarországon megrendezendő nemzetközi rendezvény, amelyre a pápa is ellátogat.

Ez bizonyos protokolláris kérdéseket hagyott nyitva, így megnyitott egy rést - fogalmazott.

- mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy valóban van véleménykülönbség a Szentatya migrációval kapcsolatos véleménye és a kormány álláspontja között.

Mi erőteljesen ellenezzük a migrációt, a katolikus egyháznak pedig megvan a maga álláspontja, és ebből nagyon könnyű létrehozni egy történetet, amely szerint a Szentatya és a magyar kormányfő nem értik egymást, nem egyezik az álláspontjuk, és végül találkozni sem akarnak - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e Magyarországnak újjászületnie az elmúlt három évtizedben, a miniszterelnök úgy válaszolt:

még nem beszélhetünk újjászületésről, bár sok minden változott, az ország szellemisége is nagyban változott.

Az életnek nagyobb értéke van, de még nem kap teljes tiszteletet - mondta.

Magyarország még mindig szekuláris állam, amely utakat keres Isten felé.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő azt mondta, hogy Magyarországon vannak ateisták, vannak egyházellenesek és liberálisok, akik mindent megtesznek a keresztény értékek terjesztése ellen, megvan a médiájuk, szervezettek, erős civil egyesületeik vannak.

- jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon a kereszténység nem választás, hanem előre meghatározottság kérdése. Jelenleg egy kulturális, sőt civilizációs harc zajlik; az Európa lelkéért és jövőjéért folytatott harc itt van, itt történik.

- hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a kereszténydemokrata politikának a keresztény kultúrával kapcsolatban is van mandátuma. A kereszténység megteremtette a szabad embert, ezért elsősorban az emberi méltóságot kell védelmezni. Aztán a kereszténység megteremtette a keresztény családot, így meg kell védeni a keresztény család koncepcióját. Ezen kívül a kereszténység a világ ezen részében nemzeteket is létrehozott, védeni kell a nemzetet is - sorolta. Hozzátette:

védeni kell a vallási közösségeket, az egyházat is.


Úgy vélte, a keresztény civilizáció nagy eredményeit kell megvédeni.

A miniszterelnök elmondta, hogy a migrációt illetően ha segíteni akarunk valakinek, nem arra kell ösztönöznünk, hogy minél tovább maradjon távol a hazájától, hanem segítenünk kell, hogy minél gyorsabban visszatérhessen oda. Ezt az álláspontot javasolja az Európai Uniónak is:

európai katonai fellépést, gazdasági szerepvállalást, stabilizálást és a normális életfeltételek megteremtését az érintett térségekben

- közölte.

Kijelentette, hogy a migráció nem spontán módon történik, hanem szervezetten, politikai és üzleti megfontolások mentén, következménye pedig az lesz, hogy nagy muzulmán tömegek kerülnek az európai kontinensre.

Akik nem védekeznek, 20 év múlva nem fognak ráismerni az országukra, és a változás külső, rájuk erőltetett hatásra történik meg - vélekedett.

A kormányfő arra is kitért:

Magyarország nagy árat fizet azért, mert nem hajlandó aláírni az Isztambuli Egyezményt és visszautasítja a hidegháborús politika bármilyen támogatását; hogy nem rúg bele a nyugatiakkal együtt az orosz elnökbe, hanem megadja neki az őt megillető tiszteletet; mert védi a keresztény családmodellt; mert "itt nincs tere az LMBT-őrületnek"; nagy árat fizet a migrációval kapcsolatos álláspontért és mert nem fogadja el a brüsszeli bürokráciát, hanem ellensúlyként közép-európai együttműködést kíván építeni.

- vélte.

Orbán Viktor szerint a nyugatiak úgy döntöttek, hogy egy posztnacionális és posztkeresztény világban akarnak élni, és azt akarják, hogy mi is így éljünk. Ezért ha a regionális együttműködésben olyan szellemiség jelenik meg, amely a nemzeti, keresztény kultúrák védelmét is magába foglalja, rögtön jönnek az ideológiai támadások - magyarázta. Hozzátette:

ez egy balliberális támadás, amely Brüsszelből indul ki, és kapcsolatban van az amerikai liberális politikai és gazdasági erőkkel.


Azt mondta, hogy az EU úgy szerveződik, hogy tagállamokból áll, melyek formálisan mind egyenlők, de Franciaország és Németország tengelyt alkot, és elsősorban a saját akaratát érvényesíti.

- magyarázta.

Közép-Európának erősödnie kell, hogy érvényesíthessük az érdekeinket. A közép-európaiak a nemzetállamokért szállnak síkra, amelyeket szeretnének megtartani, mert a demokrácia csak nemzeti keretek között valósulhat meg, Nyugat-Európa pedig inkább brüsszeli székhelyű birodalmat akar
- mondta.