Szijjártó Pétert Lendva díszpolgárává választották

Szijjártó Péter Marokkó Rabat
Vágólapra másolva!
Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át csütörtökön a szlovéniai, muravidéki városban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést.

- mondta Szijjártó Péter.

Mielőtt rátért volna a kitüntetésre, tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alkalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét.
Kiemelte, hogy a közép-európaiaknak különleges történelmük van.

- mondta.

Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek - hangsúlyozta.

Ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét - folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket - tette hozzá.

És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van

- szögezte le.

- mondta.

Szijjártó Péter Forrás: Borsos Matyas

Utalt rá, hogy ez így van különösen Magyarország és Szlovénia együttműködése tekintetében. A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül - húzta alá.
Ennek a különleges kapcsolatnak a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult - mondta, hozzáfűzve:

Szavai szerint ezért Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására. A folyamatban lévő fejlesztéseket végig viszik, és várják a polgármestertől, valamint a lendvaiaktól az újabb és újabb fejlesztési ötleteket.

Egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent.


Szeretném önöket biztosítani arról, hogy ennek az elvárásnak a jövőben is meg kívánok felelni, és teljes szívemből fogom támogatni önöket - mondta végezetül.

Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező és segítőkészségét, és példás emberi magatartását.

Mint mondta, mint Lendva község díszpolgárát, ezentúl mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.