Zöld utat kapott a kormány gyermekvédelmi népszavazása

népszavazás 2016 kvótareferendum
Győr, 2016. október 2. Választópolgárok a győri Révai Miklós gimnáziumban kialakított 8. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Bizottság pénteken hitelesítette az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett ötkérdéses gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, Karácsony Gergely álkérdéseiből nem lesz referendum. Sőt, ő maga is úgy nyilatkozott, hogy ezzel tisztában van.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken hitelesítette az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett ötkérdéses gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit.

A hitelesítéseket rendre kilencen támogatták - Téglási András, Bozsóki Éva, Lugossy-Sági Krisztina, Sasvári Róbert, Szalay Tamás, Tóta Áronné választott tagok, valamint Borbély Andrea, a Jobbik, továbbá Lovas András, a KDNP és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja -, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.
A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Orbán Viktor jelentette be a népszavazási kezdeményezést

Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy gyermekvédelmi népszavazást indít a kormány. A miniszterelnök kijelentette, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, mert nem fogadják el, hogy ellenállunk az LMBTQ-propagandának. A gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk - mondta a miniszterelnök.

Brüsszel példátlan módon akar beleavatkozni a magyar családok életébe, miközben a kormány éppen a szülők kezébe adja a döntést jogát, hogy miként szeretnék nevelni gyermeküket.

A genderideológia mára olyan méreteket öltött, hogy az már veszélyezteti a társadalmi rendetés az annak alapját képező családmodellt is. Ezért volt szükség arra, hogy a gyermekeket külön védelem is megillesse, vagyis a testi, szellemi és erkölcsi gondoskodáshoz való joguk biztosítva legyen. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a nevelésről és a felvilágosításról a szülők döntenek, nem pedig a különböző radikális baloldali szervezetek, amelyek az iskolákban és óvodákban, gyakran a szülők tudta és beleegyezése nélkül terjesztik az LMBTQ-propagandát.

Ezek a kérdések szerepelnek a népszavazásban:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek köznevelési intézményekben, a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeke számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
Zöld utat kapott az NVB-től a kormány gyermekvédelmi népszavazása Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Karácsony álkérdéseiből nem lesz referendum

Karácsony Gergely konkrétumokat nélkülöző kérdéseiről egyelőre nem tárgyalt a választási bizottság, mivel jól láthatóan nem konkrét dolgokról szeretné megkérdezni az embereket, ráadásul több felvetéséről egyébként sem lehet referendumot tartani, például amik költségvetési kérdéseket vagy az alaptörvényt érintik. Persze a jövőben dönteni fog még a testület Karácsony kérdéseiről, de mivel ezek álkérdések, így nagy valószínűséggel nem lesz referendum a baloldali főpolgármester ötleteiről.

Karácsony Gergely egyébként maga is úgy nyilatkozott, hogy "borítékolható az eredmény, az NVB a mi népszavazási kérdéseinket elutasítja".

Zöld utat kapott a Munkáspárt egyik kérdése

Mindezek mellett az NVB hitelesítette a Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről. A Munkáspárt által benyújtott és az NVB által hitelesített kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?"

Téglási András, az NVB elnöke a tervezet vitájában azt mondta, a kérdés nem ütközik tiltott tárgykörbe, egyértelmű a jogalkotó és jogalkalmazó számára is, ezért a kezdeményezés hitelesítésére tett javaslatot.

Az NVB egyhangú döntéssel hitelesítette a kérdést. A bizottság határozata nem jogerős, 15 napon belül jogorvoslattal lehet fordulni ellene a Kúriához.

Az NVB emellett öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg. A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.