Gyanús közbeszerzési összejátszásokra bukkantunk Cseh Katalin cégei körül

Momemtum eredményváró a Dürer kertben, eredményváró, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Újabb részletek kerültek az Origo birtokába Cseh Katalin botránya kapcsán. A Pannónia Nyomda Kft., amelyet a momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázot közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban két videó jelent meg Anonymustól a Bennfentes.net nevezetű oldalon. Ezekből kiderült, hogy egy kétszínű politikus, és a hozzá kapcsolható cégek, négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami támogatást nyertek el. Kedden látott napvilágot a portálon, hogy ezen cégek egyike a Pannónia Nyomda Kft. A vállalatot jelenleg Halász Gábor vezeti. 2013 májusától 2018 januárjáig azonban a Pannónia Nyomda Kft. az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

A cégtörténet szerint a kft-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje.

Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére.

Majd később ugyanez a cég 217 579 410 Ft-ot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

Ez összesen 285 706 274 forintnyi uniós pénz volt.

Cseh Katalin ügyvezetése alatt is jól mentek az uniós pályázatok a Pannónia Nyomdánál Forrás: MTI/Balogh Zoltán

4,8 milliárdnyi közpénz

Mindezek mellett a Pannónia Nyomda Kft. három céggel, a NOVA-INN Kft-vel, a Mondat Kft.vel és a Holotech Kft-vel van kapcsolatban. A négy cég közötti legfőbb kapcsolat, hogy ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve. "Az előbb említett három cég közül a NOVA-INN összesen 200 millió forintot, a Mondat Kft. 498 809 958 forintot, a Holotech Hungary Kft. pedig 1 milliárd 748 millió forintot nyert el, ráadásul ez utóbbi cég korábban Royal Press Hungary néven is tarolt az uniós pályázatokon: a két cég összesen 3 731 475 611 forintnyi EU-s pénzt zsebelt be. A Pannónia Nyomda Kft. a váci cím mellett egy sziráki telephelyre is be van jelentve. Ott található az Uniotech Kft. is, ez a cég 63 167 270 forintnyi uniós támogatást kapott 2011 óta.

Vagyis igaza volt Anonymousnak abban, hogy több mint 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt egy momentumos politikusnál és üzleti partnereinél. Abban viszont tévedett, hogy az összeg ennél jóval több, csaknem 4,8 milliárd forint. Egészen pontosan 4 779 159 113 forint volt.

A közbeszerzéseken is jót taroltak

Anonymus azonban a videójában beszélt arról is, hogy a kétszínű politikushoz köthető cég közbeszerzéseken 300 millió forintot nyert el. Mivel a cégeket már ismerjük, így elég volt csak a Közbeszerzési Hatóság adatbázisát felkeresnünk, hogy valóban igazak-e a videón elhangzott állítások.

A közbeszerzési adatbázis szerint a Pannónia Nyomda 167 933 000 Ft értékben nyert eddig közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától, a helyi lakóknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Ezeknek az értéke 23 millió forinttól 31 millió forintig terjed.

Összesen 79 087 000 millió forint értékben nyertek közbeszerzést Ferencvárostól 2013 és 2016 között.

Ekkoriban ugye Cseh Katalin volt a cég ügyvezetője.

Az MTA-val sem ápoltak rossz viszonyt

Érdemes még kiemelni, hogy a Pannónia Nyomda szintén nyert közbeszerzést a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumtól 3 968 000 forint értékben, valamint két ízben az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjától. Az első nyertes közbeszerzésük még 2018-ban történt, akkor 26 878 000 forintot nyertek Magyarország Nemzeti Atlaszának nyomdai munkájára. A másik nyertes közbeszerzésük 2021-re datálódik. Akkor 58 millió forintot nyertek szintén Magyarország Nemzeti Atlaszának a nyomdai munkájára.

Összesen tehát a Pannónia Nyomda Kft. 143 742 800 forintnyi közbeszerzést nyert el az elmúlt években az általunk bemutatott pályázatokon. Mindezeken felül más közbeszerzéseken is nyertek, de azokat most nem részletezzük. Ez nagyjából a fele annak az összegnek amit Anonymus említett, de ez csak az egyik cég, amely Cseh Katalinhoz köthető az egész cégháló-rendszerben.

Forrás: Origo-gyűjtés

Furcsa összejátszások Cseh Katalin ügyvezetése alatt

De most térjünk vissza a Pannónia nyomda ügyére a közbeszerzéseken. A közbeszerzési hatóság oldalát böngészve nagyon érdekes összejátszásra bukkantunk. Korábban említést tettünk a Mondat Kft-ről. Ez az a cég, amely az elmúlt években 498 809 958 forint európai uniós támogatáshoz jutott hozzá.

A Mondat Kft. az egyik ferencvárosi pályázaton elindult a Pannónia Nyomda Kft-vel szemben.

Azonban az Ajánlatkérő (Ferencvárosi Önkormányzat) felszólítása ellenére sem oldották fel a dokumentációban szereplő ellentmondást, ugyanis egyszerre nyilatkoztak arról, hogy nem vesznek igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen.

Egy másik esetben pedig az alkalmassági követelmények módosítására és a nyertes pályázó kihirdetése után szerződésmódosításra is sor került.

Mindennek alapján felmerül annak gyanúja, hogy a cégek esetlegesen összejátszhattak a Pannónia sikere érdekében.

Alább olvasható az az indoklás amiért kizárták az eljárásból a Mondat Kft-t.

Forrás: Origo

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyanús összejátszási ügyek még akkor történtek, amikor Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő vezette a céget.

Újabb furcsa összejátszás

Érdemes még kitérni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzésére is, amikor először nyerték el a pályázatot a Ferencváros újság nyomdai munkálatainak elvégzésére.

Itt ugyanis az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtottak be, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia-Archidesign párosnak tudják biztosítani.

A Visualia Kkt.-t egykoron az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával, a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislau-val, a ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

A Bunt 24 Kft. székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16-ban volt megtalálható (ahol egyébként ekkoriban is székelt egy Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia -Print Kft.), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

Furcsa cégháló a Pannónia Nyomda körül

Mint arról korábban beszámoltunk, a Cseh-család Topolyáról származik, Halász Gábor pedig szintén sokat élt a Vajdaságban, korábban már három céget is adtak-vettek egymás között. 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor alapította Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

A céghálóban egy másik név is felmerül: Lakatos Viktor neve, aki a Holotech Hungary Kft. ügyvezetője. Ennek a svájci tulajdonú cégnek is érdekes módon pont váci és sziráki székhelyei és fióktelepei vannak, akárcsak a Pannónia Nyomda Kft-nek. És van még egy kapocs: Lakatos Viktor ugyanis régi ismerősének számít Cseh Katalin édesapjának, Cseh Tibornak, hiszen amikor 2012-ben a Lakatoshoz köthető IPRESS Center Kft. megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft-t, a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve is.

Ezek után nem meglepő, hogy a Pannónia attól a Nova-Inn Kft-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik.

A modell tehát a következő: a Vác, Nádas utcai székhely az állandó.

A cégcsoportba tartozó cégek magja (Pannónia Nyomda Kft., Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft.) mindig azonos időszakban jelentenek be új fióktelepet, ahonnan újabb és újabb pályázati forrásokat céloznak meg. Ezekhez a cégekhez pedig a többi cég hol becsatlakozik, máskor kisebb szerep jut nekik (Uniotech Kft., Leaf Digital Kft.).

Tehát, hogy a cégek együttes mozgása véletlen lenne, erre meglehetősen kicsi esélyt látunk.