Kovács Zoltán: Pegasus-ügyben a hazai baloldali média a nyájjal tart

Kovács Zoltán interjú, portré, 2021.05.03.
Kovács Zoltán interjú, portré
Vágólapra másolva!
Három baj van a Pegasus-üggyel: Magyarországon az elmúlt 10 évben nem történt illegális megfigyelés, egy magát védő államnak újfajta védelmi eszközökre is szüksége van, és semmilyen bizonyíték nem került elő arról, hogy bárkit is megfigyeltek volna Magyarországon az említett kémszoftverrel – foglalta össze az elmúlt napok médiaviharát az About Hungary című blogján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az angol nyelvű véleménycikkben Kovács Zoltán rámutat, hogy „bár baloldali sajtóorgánumok egy csoportja szerint egy kiszivárgott telefonszám-adatbázis bizonyítja, hogy bizonyos kormányok, köztük Magyarországé is, az NSO Group »Pegasus« nevű szoftvere segítségével »kémkedett« kormánykritikus újságírók és politikai ellenfeleik után", ezekkel az állításokkal kapcsolatban három komoly aggály is felmerül.

- szögezi le elsőként Kovács Zoltán, aki azt is hozzáteszi, hogy ezt a nemzetbiztonsági szolgálatok feletti felügyeleti protokoll vizsgálatai is alátámasztják.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Mindeközben Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap a Népszava baloldali magyar napilapnak adott interjújában rámutatott arra a nyilvánvaló tényre, hogy az államoknak rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amelyek az újfajta fenyegetések leküzdéséhez szükségesek. Ez magában foglalja egy ország védelmi képességének megőrzését a külföldi titkosszolgálatok és ügynökeik megkérdőjelezhető, vagy az alkotmányos rend aláásását célzó akcióival szemben.", folytatja az államtitkár, aki azt is kijelenti, hogy erről mást állítani „naivitás".

Harmadrészt Kovács Zoltán is rámutat arra a legnagyobb problémára, miszerint az egész ügy mögött semmilyen bizonyíték sincs.

„Olvashatunk hivatkozásokat »kiszivárgott« listákra, de úgy tűnik, valójában nincsenek mások, csak megalapozatlan állítások."

Az államtitkár írásában emlékeztetett arra is, hogy néhány hete a neves amerikai tévés, Tucker Carlson névtelen forrásra hivatkozva állította, hogy az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége megfigyeli az ő elektronikus kommunikációját. Akkor a média képviselői azonnal követelni kezdték, hogy Carlson anonim forrásnál komolyabb bizonyítékokkal támassza alá állítását.

„Nem lenne jó, ha a média ebben az esetben is hasonló szintű igazolást követelne, vagy egyszerűen csak néhány kemény kérdést tenne fel a »kiszivárgott« adatokkal kapcsolatban?! Mégis úgy tűnik, mivel ezek a vádak Magyarország és az Orbán-kormány ellen irányulnak, a média csak benyeli ezeket és a nyájjal tart."