Ennyivel nőhet a családok támogatása 200 ezer forintos minimálbérnél

babakocsi séta anya család nyár természet
Vágólapra másolva!
Október 1-től indul a Zöld Otthon Program és az ehhez kapcsolódó zöld csok program is - jelentette be Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs tájékoztatója után Budapesten. A tárca nélküli miniszter részletesen ismertette, hogy mekkora mértékben nőhetnek a családtámogatások, ha 200 ezer forint felé emelkedik a minimálbér.
Vágólapra másolva!

Komoly változás nincs a járványhelyzetben a múlt héthez képest - mondta Novák Katalin. Az oltakozás a megoldás a negyedik hullámban - tette hozzá a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Közölte, hogy sok idős nem vette fel az oltást.

Most is zajlik a második oltási akció az iskolákban.

Novák Katalin az Origo kérdésére elmondta, hogy alacsony az oltottak aránya a kórházba kerültek és az áldozatok esetében. Azon oltottak esetében, akik kórházba kerültek, ott több betegség együttese áll fenn.

Ferenc pápa kiállt a magyar családpolitika mellett

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy békés kiállás volt a keresztény értékek mellett. Ezek a hívő közösségek megmutathatták, hogy mekkora erő van a keresztény kultúrában és hitben itthon - tette hozzá.

Külön kiemelte, hogy először itthon hangzott el cigány nyelvű szentmise.

A minimálbér megemelése a családtámogatási juttatásokra is nagy hatással van Forrás: Shutterstock

A tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy októbertől indul a Zöld Otthon program, és lesz zöld csok kölcsön is. Mindez azt jelenti, hogy az MNB elindítja a Zöld Otthon programját, ez egy 70 milliós kölcsönt jelent, ha valaki energiatakarékos otthont épít - tette hozzá. A csok pedig ebben az esetben kamatmentes kölcsön lesz. Ez komoly segítséget nyújthat a családoknak.

Novák Katalin szólt arról is, hogy

a minimálbér 200 ezer forintra emelése a családtámogatások esetében a gyed havi bruttó maximum 280 ezer forint lehet, a hallgatói gyed bruttó 140 ezer forintra emelkedhet és a gyod pedig nettó 180 ezer forintra nőhet.

Lesz-e pedagógus-béremelés?

Novák Katalin bízik benne, hogy még ebben a ciklusban lesz pedagógus-béremelés.

Az embereknek igenis igénye van arra, hogy közösségben legyenek, és a közösségi élet magától is újraindult - mondta egy másik kérdésre.

- mondta egy másik kérdésre Novák. Ezen változtathatnak, de csak a védettségi igazolvány bevezetésére gondolnak - tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője arról beszélt, hogy a minimálbér-emelés révén erősödhet a családok gazdasági stabilitása.