Személyiségzavar, mentális problémák és bosszúvágy is állhat a családirtás hátterében

Makai Gábor
Vágólapra másolva!
Az egyik leggyakoribb, családon belül elkövetett bűnözési forma a családirtás, amikor a család egyik tagja több rokonával végez egyszerre, majd legtöbbször öngyilkos lesz. A dunakeszi tragédia apropóján dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta beszélt az Origónak a családirtókról és arról is, hogyan lehet feldolgozni, ha valaki túléli a családja lemészárlását.
Vágólapra másolva!

Sírva könyörgött volt férjének az az asszony, akit tegnap este lőttek le Dunakeszin. Aztán a helyiek lövéseket hallottak, és néma csend támadt. Majd újabb és újabb lövések dördültek. Egy férfi az egész családjával végzett. Lelőtte a volt feleségét, az anyósát és a saját kisfiát is, akivel információink szerint az egész hétvégét együtt töltötte. Már majdnem rátörte az ajtót a TEK, amikor fejbe lőtte magát, vagyis végül öngyilkos lett. Nem ez volt az első családirtás Magyarországon. A legbrutálisabb, ilyen típusú gyilkosságok történetét ebben a cikkünkben olvashatja.

Az esettel kapcsolatban felkerestük dr. Makai Gábort, hogy megtudjuk, mi vezethet egy embert ilyesmire. Azt mondja, mindenképpen érdemes tisztázni az okokat, előzményeket, mert a családirtóknak négy típusa van. Vannak olyanok, akik

súlyos mentális zavarban, elmebetegségben, például skizofréniában szenvednek.

- fejti ki dr. Makai Gábor.

Makai Gábor Fotó: Mudra László - Origo

A családirtók másik nagy csoportjába a súlyos személyiségzavarral együtt élő emberek tartoznak. Nekik a leggyakoribb esetben impulzus kontrollzavaruk van, antiszociális személyiségűek.

- mondja a szakember.

Ugyanakkor a családirtók között van olyan is,

aki sem mentális, sem személyiségzavarban nem szenved, mindössze egy egyszeri kontrollvesztés, hirtelen felindulás vezet náluk ahhoz,

hogy a családtagjaik és maguk ellen forduljanak.

- teszi hozzá a klinikai szakpszichológus.

A családirtás negyedik, speciális típusa az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosság,

amikor egy - általában mély depresszióban szenvedő - ember úgy érzi, hogy teljesen kilátástalan, megoldhatatlan az élete, ezért az öngyilkosságba menekül, de mivel félti a gyerekeit attól, hogy mi lesz velük nélküle, "védelmezésképpen" őket is megöli, hogy ne kelljen magukra maradniuk.

A családirtások során

előfordul, hogy egy-egy kiszemelt áldozatnak valahogy sikerül túlélnie a támadást. Neki valahogy fel kell dolgoznia szerettei elvesztését,

ami a szakember szerint nehéz, sőt, sokszor életre szóló feladat, de nem lehetetlen. Ez esetben a szakember a gyors és hatékony szakmai segítségben látja a megoldást.

- magyarázza, majd arról beszél, hogy

a családtagok számára szinte lehetetlen felkészülni egy családirtó támadására,

mert azok, akik hozzászoknak a veszekedésekhez, hangulatingadozásokhoz, nem feltétlenül ismerik fel, ha valamelyikből nagyon-nagy baj lehet.

- mondja, majd azt is hozzáteszi, hogy a szakemberek, kívülállók viszont gyakrabban felfigyelnek még az apróbb jelekre is, ugyanis ők nem találkoznak mindennap a potenciális családirtóval. Egy antiszociális személyiségzavarban szenvedő embernél azonban még ők sem mindig tudják megállapítani, hogy mire készül. Az ilyen emberek fegyvere ugyanis a legtöbb esetben a leplezés, a higgadtság. Próbálnak minél érzelemmentesebben viselkedni, hogy senkise vegyen rajtuk észre semmit, azt pedig végképp nem, hogy mire készülnek.