Szijjártó Péter: A nemzetközi szervezetek kezdik teljesen elveszíteni a józan eszüket

SZIJJÁRTÓ Péter
Luxembourg, 2021. október 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2021. október 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand
Vágólapra másolva!
A nemzetközi szervezetek kezdik teljesen elveszíteni a józan eszüket a migráció kérdésében, pedig pont most lenne szükség a tiszta beszédre, és arra, hogy megerősítsünk minden egyes, nyomás alatt álló országot a határőrizet fontosságában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tallinnban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a NATO keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek ülésén hangsúlyozta, hogy

Közép-Európára két dolog jelent most komoly biztonsági fenyegetést: a bevándorlási nyomás, illetve az ENSZ és az Európai Unió erről alkotott, "egyre veszélyesebbé és észszerűtlenebbé váló álláspontja".

Utóbbi szerinte "gyakorlatilag ugyanolyan veszélyt jelent, mint maga a migráció". Kiemelte, hogy a déli irány mellett ezúttal már kelet felől is érkeznek migránsok az EU-ba, így

Lengyelország és a balti államok már fizikailag is szembesülnek azzal a helyzettel, amellyel Magyarország 2015 óta küzd.

Szijjártó Péter leszögezte:

arra lenne szükség, hogy az EU és az ENSZ világossá tegye, hogy nincs helye az illegális migrációs hullámoknak. Ezek ugyanis a "megszokott biztonsági és civilizációs kockázatok mellett" a koronavírus-járvány miatt súlyos egészségügyi veszélyeket is jelentenek, továbbá lehetőséget nyújthatnak a terroristáknak arra, hogy a bevándorlók között megbújva eljussanak a világ különböző pontjaira.

A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa kedden arra szólította fel Lettországot, hogy fogadjon be mindenkit, aki megjelenik a határain, és mindenkinek biztosítsa a menedékkérelem benyújtásának jogát.

- mondta. Végezetül pedig aláhúzta, hogy ez rendkívül veszélyes politika, és ezért

Közép-Európának azzal kell számolnia, hogy ha nem védi meg magát, akkor más nem fogja megvédeni.