Ifj. Lomnici Zoltán: Karácsony Gergelynek meg kell felelnie Gyurcsány Ferencnek és a 2010 előtti posztkommunista erők akaratának

Főpolgármesteri Hivatal alulnézet címer EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET épületfotó épületrész Európa zászló FOTÓ FOTÓTÉMA Főpolgármesteri Hivatal kapu klasszicizmus magyar zászló MŰVÉSZETI STÍLUS NÉZET SZIMBÓLUM TÁRGY zászló
Budapest, 2017. október 7. Európai, magyar és budapesti zászlók a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal egyik kapuja fölött az V. kerületi Városház utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Városháza feltételezett eladási botrányáról, illetve ezzel kapcsolatosan az Anonymus által kiszivárogtatott információkról nyilatkozott az Origo megkeresésére reagálva ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője, illetve Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Ifj. Lomnici Zoltán szerint: „Egy újabb mérföldkő a baloldali térfélen, hogy a főpolgármestert egy balliberális szellemi műhely vezetője trágár módon utasíthatja nyilvánosan arra, hogy tegyen vagy ne tegyen valamit. Ez egyértelműen beárazza azt, hogy Karácsony Gergely valójában milyen tekintéllyel bír a balliberális oldalon." Ifj. Lomnici Zoltán Horn Gáborra, Gyurcsány egykori államtitkárára, és Karácsony egykori főnökére utal, aki trágár stílusban utasította egy Facebook-bejegyzésben a napokban Karácsony Gergelyt, hogy adja csak el nyugodtan a Városházát. Deák Dániel pedig elmondta: „Egyre több részlet derül ki a Városháza-ügyről, amelyek azt mutatják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem mond igazat, ezek a részletek cáfolják őt. Elképzelhető, hogy Karácsonynak revideálni kell az álláspontját."
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo az Indexre hivatkozva beszámolt, a céges érdekeltsége és hanghordozása alapján feltételezhető, hogy Gansperger Gyula, a Wallis élén Bajnai Gordon későbbi miniszterelnököt váltó üzletember hallható azon az Anonymus által nyilvánosságra hozott rejtélyes felvételen, amelyen egy fővárosi telek megszerzéséről beszélget két ismeretlen férfi. A dolog lényege a következő:

A SZÓBAN FORGÓ INGATLAN EGY TÖBB MINT 7400 NÉGYZETMÉTERES TELEK BUDAPEST XXII. KERÜLETÉBEN, A FÖLDHIVATALI NYILVÁNTARTÁS SZERINT TAVALY OKTÓBER VÉGÉN KERÜLT A FŐVÁROSTÓL AZ ÚJ TULAJDONOSÁHOZ, A GRÉBICS INGATLAN ZRT.-HEZ. A GRÉBICS ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA pedig nem más mint az ISMERT ÜZLETEMBER, GANSPERGER GYULA.

E XXII. kerületi ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került. A kiszivárgott információk alapján ugyanis az eladásra Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. kérte fel a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t. Az ingatlanközvetítő tulajdonosának, Beák Attilának onnan lehet ismert a neve, hogy még 2009-ben

AZ Ő KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ADTÁK EL A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT II. JÁNOS PÁL PÁPA – EGYKORI KÖZTÁRSASÁG – TÉREN FEKVŐ SZÉKHÁZÁT.

Az Indexhez került szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzései, és november 5-i ATV-s szereplése alapján mindent próbált cáfolni, a nyilvánosságra hozott szerződéseket pedig igyekezett figyelmen kívül hagyni.

Ifj. Lomnici Zoltán: Egy újabb mérföldkő a baloldali térfélen, hogy a főpolgármestert egy balliberális szellemi műhely vezetője trágár módon utasíthatja nyilvánosan arra, hogy tegyen vagy ne tegyen valamit

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origo kérdésére válaszolva azt mondta: „Egészen megdöbbentő, hogy amíg a Kormány minden erejével azon dolgozik, hogy a baloldal által korábban elherdált nemzeti vagyont visszaszerezze, aközben a megújulással és a korrupció elleni harccal kampányoló balliberális erők ismételten a saját üzleti köreiknek igyekeznek kiárusítani a nemzeti vagyont."

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője Forrás: Századvég

Ifj. Lomnici Zoltán álláspontja szerint:

„A baloldali privatizációs hagyományokkal pedig nem csupán az a probléma, hogy indokolatlanul nagy intenzitással zajlanak, hanem az is, hogy nincs mögöttük szakmai megalapozottság, sőt tervszerűség és koncepció sem."

Fővárosi Vízművek, Budapest Airport, Konzumbank, Antenna Hungária... – sorolta.

Ez csak egy része azon nemzeti vagyonnak, melyek áldozatul estek a baloldal átgondolatlan privatizációs törekvéseinek, de többek között ezen döntések következtében ment csődbe a Malév is.

– tette hozzá a Századvég jogi szakértője.

A Városháza több száz éves történelmi múlttal rendelkező, világörökségi övezetben fekvő épülete azonban ezen is túlmutat, hiszen az ingatlan műemléki védelem alatt is áll.

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: „Karácsony Gergelyről már korábban is tudni lehetett, hogy nem csoportosul tényleges hatalom a kezében. A főpolgármesternek döntéseiben meg kell felelnie Gyurcsány Ferenc és a további, 2010 előtti, reaktivált posztkommunista szereplők akaratának."

A Városháza eladása körül kirobbant botrány kapcsán a Mandiner szemléje alapján a baloldali Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor korábbi SZDSZ-es államtitkár ezt írta a közösségi oldalára: „Értem én, hogy a Főváros nem akarja eladni a városházát és, hogy az index nem tartja be ez ügyben a sajtó etika elemi szabályait, csak azt nem értem, hogy miért nem akarja eladni a borzalmas állapotban lévő és brutális méretű épületet, ami ráadásul egy kicsit sem felel meg egy modern és nyitott önkormányzat feladatainak.
Nem beszarni állandóan, hanem időnként talán lépni is".

A Századvég jogi szakértője Horn Gábor üzenetét a következőképpen értékelte:

„Ez egyértelműen beárazza azt, hogy Karácsony Gergely valójában milyen tekintéllyel bír a balliberális oldalon. Aki pedig abban reménykedik, hogy a Városháza körüli botrány politikai karanténba zárható, csalatkoznia kell."

„Ez Gyurcsány, Márki-Zay és Hadházy és a többi szereplő bűnös hallgatása miatt az egész magyar baloldal korrupciós botránya lehet"

– fűzte hozzá végezetül ifj. Lomnici Zoltán.

Deák Dániel: Egyre több részlet derül ki, amelyek azt mutatják, hogy Karácsony nem mond igazat

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a témával kapcsolatosan azt mondta:

A főpolgármester ugyanis azt állította, hogy van nyelvvizsgája és kiválóan beszél angolul, majd kiderült, hogy nincs államilag elismert nyelvvizsgája, és angolul sem beszél.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: Facebook

Deák Dániel értékelése alapján:

„Karácsony az áldozati szerepben szeretne tetszelegni, most is arról beszélt, hogy őt támadás érte, az ügy nem igaz, fake news, noha újabb és újabb részletek látnak napvilágot" – tette hozzá a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Városházán kellett, hogy ismerjék azt a személyt, aki a Városháza eladása kapcsán szóba került, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem állítottak igazat amikor azt mondták, hogy Berki Zsoltot nem ismerik, de tegnap előkerült egy videófelvétel amelyben egy ember elmondja, hogy Berki Zsolt segített neki megszerezni az ingatlant, és a videó alapján nehezen védhető az az állítás, hogy Berkit senki sem ismeri a Városházán" – magyarázta álláspontját Deák Dániel.

Az elemző szerint:

Az Index szerint Gansperger Gyulával azonosított férfiról Deák Dániel a következőket mondta: a 2002-es kormányváltás után a Wallisnál helyezkedett el, 2004-ben lett a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese, 2006-ban pedig Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében, ennél fogva jó baloldali kapcsolatai vannak.

„Úgy tűnik, hogy ő lesz az a szereplő, akiről majd több dolog kiderül a Városháza ingatlaneladásával kapcsolatosan"

– vélte Deák Dániel.

Horn Gábor már említett bejegyzését így kommentálta Deák Dániel: „Ő volt a főnöke hosszú ideig Karácsonynak, Horn karolta fel Karácsonyt, és emelte politikai tanácsadó státusba a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán."

Az elemző szerint:

Deák Dániel véleménye alapján Horn Gábornak az utolsó mondata, miszerint: „Nem beszarni állandóan, hanem időnként talán lépni is" – az mutatja, hogy