Péterfalvi: A sajtónak is be kell tartania a GDPR előírásait

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, NAIH elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki előválasztásról, a bírságolásokról, valami a sajtó szerepéről az adatvédelem területén.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila elmondta, még nem zárult le a vizsgálat az előválasztás kapcsán, még egy panaszt vizsgálnak, de azt már el lehet mondani, hogy összességében az adatvédelem szabályainak megfelelően jártak el a szervezetek. Minden, az előválasztással foglalkozó honlap világosan, tisztán közölte az adatvédelmi szabályokat. Ugyanakkor az előválasztás kapcsán történtek visszásságok.

Az egyik újságíró írta meg egy cikkében, hogy amikor megjelent az előválasztáson, hogy az egyik jelöltre szavazzon, akkor alá akartak vele íratni egy papírt, mely szerint a későbbi győztest kell neki majd támogatnia 2022-ben, az országgyűlési választáson. Péterfalvi Attila szerint egy ilyen nyilatkozat megtétele nem jogszerű. Mindezek mellett még morálisan is erősen megkérdőjelezhető. Arról nem beszélve, tette hozzá, hogy ez az eset pontosan szembemegy az éppen az előbb említett pontos adatvédelmi tájékoztatókkal.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.