Megrázó vallomás a dunai hajóbalesettel kapcsolatban: a víz alatt voltam, átment felettem a szállodahajó

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
A Viking Sigyn szállodahajó 2019 májusában gázolt át a Hableány sétahajón a Duna budapesti szakaszán, a Margit hídnál. A balesetben 27 ember meghalt, egyet pedig egyelőre nem sikerült megtalálni. A bíróságon ma a 7 túlélő közül 4-et hallgattak meg. Egyikük elmondta, hogy biztos volt abban, hogy mind meg fognak halni. 
Vágólapra másolva!

Az ügyben novemberben kezdte meg a bíróság a túlélők meghallgatását, de akkor tolmácsolási gondok miatt félbeszakadt a tárgyalás. A bíróság csütörtökre új tolmácsot kért fel, őt jól értették a tanúk, többségüknek a nyomozati szakaszban is tolmácsolt.

A bíróság a múltkori gondok miatt újra kihallgatta Hvang Szüng Ját, aki elcsukló hangon ismételte meg, hogy húsz-harminc percet volt a vízben, mire kimentették egy mentőövvel.

Az asszony három rokona halt meg a balesetben, a nagynénje pedig eltűntként keresnek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elmondta, hogy azóta fél a sötétben, nem tud rendesen aludni, a történtek óta nem tud dolgozni.

A balesettel kapcsolatban azt mondta, hogy nem látott az ütközés előtt fényjelzést és nem hallott hangjelzést sem, amikor pedig a vízbe esett és próbált a felszínre úszni, érezte, hogy felette áthalad a nagy hajó.

- kérte a bíróságot.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy másik tanú, Dzsung Jong elmondta, hogy

amikor a vízben látta, hogy az őket elütő nagy hajó nem áll meg, azt gondolta, mindannyian ott fognak meghalni.

A víz alól többen is felbukkantak, kiabáltak, kapaszkodni próbáltak, hogy életben maradjanak. Közben jött egy másik hajó, és bár nem látta, hogy az elütött volna embereket, de azon a vonalon haladt, ahol az emberek a vízben voltak.

Amikor ez a hajó is elment, csak ketten maradtak a folyóban, se kiabálást, se mást nem hallott. A fiatal nő az öccsét vesztette el a balesetben.

Egy harmadik túlélő, Au Hi Cseal elmondta, hogy amikor fotózkodtak a dunai sétahajózás közben, meglátta a feléjük tartó nagy hajót. Eleinte azt hitte, mellettük fog elhaladni, egyik társa azonban felkiáltott, hogy a hajó nekik fog menni. Az ütközéskor beleesett a vízbe és beleakadt a lába valamibe, de végül ki tudott szabadulni. Ő is úgy emlékezett, hogy egy hajót érzett a vízben maga felett. A víz alatt kinyitotta a szemét, fényeket keresett és így sikerült felúsznia.

A felszínen látott a hajóról származó tárgyakat és még egy társát, aki kiabált háromszor is, de aztán már nem hallotta és nem látta többé.

Végül egy dobozba kapaszkodott és egy hajóról dobott mentőövvel sikerült kimenteni őt. A férfi a feleségét és két barátját vesztette el a balesetben.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kim Jong Mi arról beszélt, hogy a nővérével, a bátyjával és a lányával szállt fel a sétahajóra, aminek a hátsó felében voltak és látták közeledni a nagy hajót, szemkontaktust is felvett a másik hajó egyik utasával, amikor a bátyja kiabálni kezdett.

Két ütközést is érzett, ami után a sétahajójuk felborult és ők beleestek a vízbe.

"Én félek a víztől, mert nem tudok úszni" - mondta az asszony, aki végül meglátott egy mentőövet, amibe bele tudott kapaszkodni és az erősen sodródó folyóban kiabált, hogy mentsék meg. A nőt végül hárman segítették kimászni a vízből, akiktől ruhát és takarót kapott , majd kórházba került hasi sérüléssel. Az asszony a nővérét és a bátyját vesztette el a balesetben.

Lánya, Jun Nara a bíróságon ugyancsak kétszeri ütközésről számolt be, ami után a sétahajó elkezdett oldalra fordulni és ők beleestek a vízbe. Hallotta a segítségért kiabálókat is. Esés közben nekiütődtek a fedélzeten lévő székek és asztalok, így nagyon nehezen tudott feljönni a víz felszínére. Azt mondta, hogy őt az mentette meg, hogy egy másik túlélő azt kiabálta neki, kezdjen úszni.

Úszás közben látta, hogy közeledik egy nagy fehér hajó, ami nagyon hasonlított arra, amivel ütköztek, és amikor az a hajó is elhaladt, már nem hallotta a segítségért kiabálókat.

Úgy emlékezett, hogy sokáig lógott egy hajó oldalán, amikor felbukkant egy mentőcsónak, ami kimentette. A nőtől több fényképet is lefoglalt a rendőrség, amik közvetlenül a tragédia előtt készültek. Van köztük olyan kép, amin a Viking Sigyn is látszik.

Az ügyben március 31-én tartják a következő tárgyalást.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én este áthajtott a Hableány sétahajón a Duna Margit hídi szakaszán.

A sétahajó mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt. Összesen 35-en utaztak rajta, közülük csak 7-en élték túl a balesetet.

A szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C.-t vádolta meg az ügyészség a baleset okozásával. A vád szerint a kérdéses időpontban legalább 5 percig nem a hajó vezetésére figyelt.