Láng Zsolt: A Fidesz-KDNP nem engedi ellehetetleníteni a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság munkáját

LÁNG Zsolt beszél Közéleti személyiség foglalkozása megemlékező mikrofon MŰALKOTÁS MŰSZAKI ESZKÖZ nemzeti gyásznap polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szobor TÁRGY
Budapest, 2018. november 4. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere beszédet mond az Építsünk hidat címmel rendezett megemlékezésen Mansfeld Péter szobránál az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon 2018. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Folyamatosan próbálják ellehetetleníteni a Városháza-ügy miatt létrehozott fővárosi vizsgálóbizottság munkáját, de a Fidesz-KDNP testületi tagjai mindent megtesznek azért, hogy tisztázzák, mi történik a Városházán, a baloldali frakció körül, és hogyan mennek az ingatlaneladások - közölte a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, a grémium tagja hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A vizsgálóbizottság ülését megelőzően Láng Zsolt arról beszélt, hogy "a kezdeti furcsaságok folytatódnak" a testület munkája körül.
Kifejtette: eltelt egy hónap, mire felállt a bizottság, miközben napról napra megdöbbentő és súlyos vádakat tartalmazó anyagok kerültek napvilágra, továbbá a testületnek két hetet adtak arra, hogy vizsgálódjon és készítse el a jelentését. Már az elején lehetett tudni, hogy ennyi idő semmire nem elég - fűzte hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy olyan testület vizsgálja a fővárosi baloldalról megjelent "mutyiügyeket", amelyben baloldali többség van. Tehát a bizottság olyan döntéseket hozhat, amelyeket a baloldali bizottsági tagok szeretnének

- mondta, hozzáfűzve: ettől függetlenül a Fidesz-KDNP politikusai komolyan veszik a munkát és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy válaszokat kapjon a közvélemény a feltett kérdésekre.

Közölte, a fővárosi vagyonkezelő munkatársait levélben keresték meg azért, hogy megismerhessék a társaság struktúráját: azt, hogy az ingatlanértékesítéseknél, pályázatoknál kinek mi a feladata, hogyan néz ki a pályáztatás és a lebonyolítás. Azt kérték, hogy akik ebben részt vesznek, jöjjenek el és adjanak betekintést a folyamatokról a bizottság előtt - mondta.
A kormánypárti politikus hozzátette ugyanakkor: a vagyonkezelő munkatársai Bajnai Gordon volt miniszterelnök példáját követték, ugyanis nem jelennek meg a bizottság előtt, írásban válaszolnának a kérdésekre. Bajnai Gordon azt üzente, hogy esetleg bizonyos kérdésekre hajlandó írásban válaszolni - mondta, megjegyezve: ebből is látszik, hogy folyamatosan próbálják "ellehetetleníteni a munkánkat".

Láng Zsolt (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Láng Zsolt szólt arról is: újabb felvétel került napvilágra a III. kerületi Mocsárosdűlővel kapcsolatban, ezen a Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) kerületi polgármesterrel meglévő "dealről", 1100 lakásról és nagy beépítésről beszélnek.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi önkormányzati képviselő, volt óbudai polgármester úgy vélte,

a történet pontosan bemutatja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és párttársa, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök zöld politikája mit is jelent.

"Tavasszal arról beszéltek, hogy megvédik a Mocsárosdűlőt, miközben semmitől nem kellett megvédeni, hiszen azt már mi megvédtük, amikor változtatási tilalmat rendeltünk el a területre" - mondta.

Közölte, a megjelent felvételek szerint a terület egy részén lakóparképítést és irodafejlesztést képzel el a magát zöldnek mondó városvezetés, és a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy Kiss Lászlóval megszületett az egyezség a lakásépítésekről. Ez azt jelenti, hogy Kiss László

a képviselő-testület háta mögött, az óbudaiak megkérdezése nélkül, az ingatlanfejlesztők érdekében olyan módosítást készít elő, amely szerint 268 ezer négyzetméteren elképzelhető lakóparképítés - tette hozzá.

Szerinte ezt a fővárossal "közös mutyiban" készítik el. Ez abból is látható - mondta -, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes megkereste Kiss Lászlót egy levélben, amelyben ingatlancserére tesz javaslatot: a kerület lakótelepi zöldterületeket kapna azért cserébe, hogy átadja a fővárosnak a Mocsárosdűlőn található ingatlanrészeit.

Bús Balázs azt kérte a fővárosi vizsgálóbizottságtól, hogy hívják meg Kiss Lászlót és kérdezzék meg tőle, milyen "dealt" kötött az óbudaiak háta mögött.
Kijelentette: továbbra is azt szeretnék, ha az egész Mocsárosdűlő zöldterület maradna, és ennek érdekében újabb javaslatot nyújtanak be a kerületi képviselő-testület elé, kezdeményezve, hogy a Mocsárosdűlőt zöldterületnek sorolják be.

Kérdésekre válaszolva Láng Zsolt elmondta, a fővárosi vagyonkezelő munkatársai egységesen levelet küldtek, valószínűleg a vezetéssel egyeztetve üzenték a bizottságnak, hogy nem jelennek meg az ülésen.

A testületnek a közgyűlési döntés értelmében pénteken el kellene készítenie a jelentését, ez lehetetlen - mondta, jelezve: a főváros egy másik vizsgálóbizottságához hasonlóan szeretnének eljárni, ugyanis az a testület meghosszabbította a mandátumát.

"Abban bízunk (...), hogy ezeket a kérdéseket válasz nélkül hagyni nem lehet, és arra már nem lesz bátorsága a baloldalnak és a főpolgármesternek, hogy erőszakkal lezárjon egy olyan bizottsági munkát", amely még csak most kezdődött el - fogalmazott, hozzátéve: az igazság kiderítése nem elkerülhető. "Bármennyire is minket, az orosz titkosszolgálatot és nemzetközi összeesküvéseket lát Karácsony Gergely az ügy mögött, nem fogja elvenni a kedvünket, és folytatjuk a munkát."
Bús Balázs elképzelhetőnek mondta, hogy a Mocsárosdűlő ügyében legyen helyi népszavazás, ilyen kezdeményezés van már Óbudán, és aláírásgyűjtésbe is kezdtek májusban a terület megmentéséért.