77 százalékos blöff: Márki-Zay már fideszes intézkedésekkel példálózik a rezsicsökkentés kapcsán

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay arrives for a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A baloldali kormányfő-jelölt pénteki kampányvideójában azt állította, hogy az általa vezetett Hódmezővásárhelyen "valódi rezsicsökkentés" történt, ami szerinte - szemben a Fidesz-kormányéval - 77 százalékos. "A vásárhelyi modellt" annyira sikeresnek tartja, hogy kormányra kerülése esetén azt kiterjesztené az egész országra. Csakhogy az általa példaként felhozott középületek fejlesztésére a Fidesz-kormány adta a támogatást, a pénz kiharcolása pedig egyértelműen a város, előző, jobboldali vezetésének az érdeme - hívja fel a figyelmet erre a Kontra leleplező cikke.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter pénteki kampányvideójában azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén 77 százalékkal, okosan csökkenti a rezsiköltségeket az országban.

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

Állítása szerint ezt a jelenleg is működő hódmezővásárhelyi modell alapján tenné meg. Csakhogy a településen az energetikai fejlesztések túlnyomó többsége az előző, fideszes városvezetéshez köthető. Így például a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának felújítása is, ami egyébként példaként szerepel a politikus videójában. Magyarán a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje olyan rezsicsökkentéssel kecsegtet, amit a kormány már megvalósított.

Nem mellesleg olyan intézkedésekre hivatkozik, amelyek megvalósulása politikai ellenfelének, az egykori fideszes polgármesternek volt köszönhető.

Miután kifejezetten negatív visszhangja volt a rezsicsökkentés-ellenes megnyilvánulásainak a nyilvánosságban, Márki-Zay látványosan megpróbál előre menekülni.

Márki-Zay mintegy kommunikációs ellencsapásként az előző, fideszes városvezetés által megpályázott, és elnyert, kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztéssel kezdett el kampányolni. Arról nem is beszélve, hogy a baloldali kormányfőjelölt által emlegetett energetikai korszerűsítések jelentős része a kormányzat támogatásával jött létre.

Az előzményekből az is kitűnik, hogy a korszerűsítések jelentős része még polgármestersége előtt vette kezdetét.

Mint ismert, a baloldal közös kormányfőjelöltje több alkalommal is élesen támadta a kormány energetikapolitikai lépését, aminek kifejezetten negatív visszhangja volt a nyilvánosságban. Így vélhetően emiatt próbált meg most kompenzálni.

Korábban egyebek mellett azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy az „népbutítás", és azért működik, mert „sötétben tartják az embereket". Máskor pedig az intézkedés megszüntetését helyezte kilátásba.

A teljes cikk a Kontra.hu oldalán olvasható.