Tíz év alatt több mint 1500 egyházi közösségi tér újult meg vagy épült fel

SOLTÉSZ Miklós; VERES András; JÉZUS KRISZTUS
Dunasziget, 2021. november 7. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított dunaszigeti Jézus Szíve-templomban 2021. november 7-én. Soltész Miklós hangoztatta, hogy a kereszténység tanítását minden területen, mindenhol és mindenkinek tovább kell adni. A megújított templomot Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (j3) áldotta meg, majd szentmisét mutatott be. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Tíz év alatt több mint 1500 katolikus, görögkatolikus és protestáns egyházi közösségi ház és közösségi tér újult meg vagy épült fel a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi terének avatásán azt mondta, közösségeket építenek és közösségeket szeretnének teremtetni a jövőben is és közösséget szolgál ez a tér is.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Szent Margit-templom és plébánia nagyszerűen szolgálja a helyi közösséget, valamint sok nem kerületbeli fiatalt is vonz. Köszöntőjében arról is beszélt, hogy

a Budapesten idén megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődően is felmerült a közösségi termek, templomok felújítása.

„A felújított és újonnan kialakított egyházi közösségi terek Magyarország megújulását, erősödését és megmaradását szolgálják” - mondta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított dunaszigeti Jézus Szíve-templomban 2021. november 7-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A közösségi teret és használóit Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A főpásztor a többi között arról beszélt, hogy a szentségi hatása van az egyház közösségi életének a liturgián kívül is.

- mondta.

Erdő Péter elmondta, hogy a katolikusoknak az élet egyre több területén kell kimutatniuk az összetartozásukat, amihez meg kell, hogy ismerjék egymást, a közösségi terek pedig ehhez nyújtanak segítséget.

Erdő Péter bíboros fotó: Talán Csaba

Monostori László esperes, plébániai kormányzó köszönetet mondott a közösségi tér kialakításához nyújtott segítségéért a főegyházmegyének, a magyar kormánynak és a kerületi önkormányzatnak.

Tóth József(MSZP) polgármester kiemelte, hogy a XIII. kerület olyan térrel gyarapodik, amelyben a hitéleti tevékenységet még nagyobb létszámban, még jobb körülmények között tudják gyakorolni hívek.

- mondta.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint a Szent Margit templom közvetlen közelében lévő társasházban található egykori plébánosi lakásból átépítéssel és funkciókiváltással három közösségi termet, egy tárgyalót, két irodát, továbbá konyhát, vendégszobát és fürdőszobát alakítottak ki. A mintegy 210 négyzetméteres, egybenyitott új plébániát immáron a közösség teljes egészében birtokba vehette.

Az új közösségi teret nagyszerű belsőépítészeti és lakberendezési megoldások teszik funkcionálissá és mégis elegánssá. A három közösségi tér a hangszigetelt mobilfalaknak köszönhetően egybenyitható, így nagyobb rendezvény alkalmával akár 85 ember is kényelmesen helyet tud foglalni a modern, légkondicionált nagyteremben - írták.