Újabb levél bizonyítja, Karácsony hazudott a Városháza eladásáról

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. július 24. Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Városháza tervezett eladását erősíti meg az a levél, amit egy ingatlanokkal foglalkozó ismeretlen küldött Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetőjének. A dokumentumot csütörtökön mutatta be Láng a sajtó képviselőinek. A politikus kezdeményezte, hogy az illetőt hétfőn hallgassák meg az illetékes vizsgálóbizottság előtt. A levélben az is szerepel, hogy a fővárosi ingatlanok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni Berki Zsoltnak, aki azt később továbbosztja a főváros vezetőinek. 
Vágólapra másolva!

November elején robbant a botrány, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat eladná a Városházát - mondta Láng Zsolt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony azt bizonygatja azóta, hogy nincs ügy, míg a Fidesz szerint joga van tudniuk a budapestieknek, mennyire hitelesek a felvételek.

Újabb levél bizonyítja, hogy Karácsony nem mondott igazat a Városháza eladásáról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Láng Zsolt ezt követően egy közjegyző által hitelesített levelet mutatott be. A levelet egy ingatlan-tanácsadó írta, aki nem kívánta megnevezni magát.

- olvasott fel a levélből Láng Zsolt.

A levélben az is szerepelt, hogy Berki Zsolt elmondta,

10 százalék jutalék jut neki az eladásokból, de azt tovább kell adnia a főváros vezetőinek.

A befektetők fenntartásokat fogalmaztak meg, és a vételi szándékuktól elálltak.

Láng elmondta, mindent megkérdőjelezhet a levél, hétfőre a következő vizsgálóbizottsági ülésre behívják ezt az illetőt. Az eredeti példányt átadta a hatóságoknak a fővárosi Fidesz vezetője.

Tüntetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése, a Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottak, többek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.

Az elmúlt hetekben megismert felvételeket egy Anonymus-maszkos figura hozta nyilvánosságra a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amelyet gyanús eladási ügyek, korrupciós, jutalékos rendszer üzemeltetése, a fővárosi ügyletek körül köröző "cápák" és a baloldal bukott vezetőinek (köztük Bajnai Gordonnak) a visszatérése jellemzett.

A Városháza-üggyel kapcsolatos transzparenseket mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán, 2021. december 15-én Forrás: MTI/Kovács Attila

A Városháza-botrány főszereplői

Hamar kiderült, hogy az ügy főszereplője maga Bajnai Gordon. Már az egyik legelső hangfelvételen arról beszélt Gansperger Gyula, hogy Bajnai legalább két embert személyesen helyezett el a Városházán. Az egyik az a Kiss Ambrus, aki a felvételek tanúsága szerint a jutalékos rendszert üzemelteti, és akiből főpolgármester-helyettest csináltak.

Bajnai szerepével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy

  • Személyesen tájékozódott az ügyben.
  • Elmondta, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna.
  • Elmondta, hogy Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kell az ügyben beszélni.
  • Bajnai viszont nem Barts Balázzsal beszélt, hanem valakivel, aki jóval felette áll.
  • A Fővárosi Önkormányzatnál sok embert ismer, többeket ő ajánlott be Karácsony Gergelyéknél.
  • Gansperger Gyula régi harcostársa, a hozzá fűződő kapcsolata sokszor több mint barátság, "együtt küzdöttek a barikádokon"
Bajnai cápákról beszélt Forrás: Facebook

Bajnai szavaiból

EGYÉRTELMŰEN KIDERÜLT, HOGY A VÁROSHÁZA-ÜGYBEN A FŐVÁROSI VEZETÉS GYAKORLATILAG FOLYAMATOSAN VALÓTLAN NYILATKOZATOKAT TETT, HISZEN ARRÓL BESZÉLTEK, HOGY NINCS VÁROSHÁZA-ÜGY, ESZÜK ÁGÁBAN SINCSEN MEGVÁLNI AZ INGATLANTÓL.

Bajnai szavai azért is fontosak, mert a volt miniszterelnök Karácsony Gergely egyik legfőbb támogatója.

Mit csinált Gansperger Gyula?

Az egész tervezett eladási folyamat másik központi szereplője Gansperger Gyula. Róla azt kell tudni, hogy régóta Bajnai üzleti partnere - vagy ahogy a bukott miniszterelnök fogalmaz később, harcostársa. Egy ismeretlen férfi érdeklődésére az egyik hangfelvételen

GANSPERGER IGEN APRÓLÉKOSAN ISMERTETI A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL MŰKÖDTETETT JUTALÉKOS RENDSZERT - VAGYIS A PÉNZVISSZAOSZTÁSON ALAPULÓ KORRUPCIÓS HÁLÓZATOT.

Ennek részei Berki Zsolt, aki „frontol" (vagyis ő adja a nevét és az arcát az üzletekhez, ez a kifejezés a stróman politikailag korrekt eufemizmusa akart lenni), és Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban". Ő a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott korábban, ahogy Kiss Ambrus is.

- fogalmazott Gansperger. Mint mondta, az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

A főpolgármester-helyettesek egymást marják a pénzért

Gansperger azt is elárulta: „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis..." Majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. [...] Az csak a Kiss Ambrus felé van." A baloldali üzletember megemlítette azt is: Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga, meg a Tordai dolga [...] Hogy lerendezzék.

Bár a hangfelvételek szerint Tordai Csaba nem pénzezik, vagyis hozzá nem jutnak összegek, szerepe mégis igencsak fontos. Gansperger Gyula ezt egy helyen ekképpen magyarázta el beszélgetőpartnerének:

Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula is előkerült Forrás: Anonymus

A hangfelvételek szerint fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. [...] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi."

A KISZIVÁRGOTT FELVÉTELEK ALAPJÁN TEHÁT A FŐVÁROSI FELADATMEGOSZTÁS ÚGY ÍRHATÓ LE, HOGY TORDAI CSABA JÓVÁHAGYATJA A VEZETŐKKEL A SZERZŐDÉSEKET, KISS AMBRUS ELHÁRÍTJA AZ AKADÁLYOKAT, BARTS J. BALÁZS VÉGREHAJTJA A DÖNTÉST, BERKI ZSOLT PEDIG KAPJA ÉS VISZI A PÉNZT.

Az utóbbi hetekben kiderült az is, hogy a főváros gyanús körülmények között akar eladni több ingatlant. Köztük a Mocsárosdűlőt, Budapest legnagyobb megmaradt zöldterületét, ahol hatalmas lakóparkot építenének.

A Tüttő Katára vonatkozó részből pedig kiderül, hogy mindegyik párt küzd a korrupciós pénzekért. A tüntetésen résztvevő budapestiek ez ellen tiltakoztak.

A Városháza-botrányban ugyan létrejött egy vizsgálóbizottság, de a baloldal folyamatosan akadályozza ennek a munkáját. Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester, a Városháza eladásának ügyében létrejött vizsgálóbizottság elnöke a mai közgyűlésen például elmondta: a főjegyző akadályozni akarja a bizottsági elnök szervezési munkáját, még a bizottság nevét is el akarják venni.