Korrupt, jutalékos rendszer, vagyonukkal dicsekvő vezetők - egymást követik a botrányok a Városházán

Vágólapra másolva!
Hétfőn Bajnai Gordon és Gansperger Gyula korábbi munkatársa erősítette meg azt, hogy Karácsony Gergely jóváhagyásával tárgyaltak a Városháza eladásáról. Mindez annak fényében egyre kínosabb a baloldali főpolgármester számára, mivel korábban azt mondta, hogy az egész városházi eladás csak egy álhír. Mindezek mellett egy újabb botrány is kirobbant a Városházán. Mártha Imréről, a budapesti közműholding vezérigazgatójáról derült ki, hogy úgy él, mint egy amerikai milliárdos, miközben több száz embert tettek az utcára Karácsonyék a közműcégektől. 
Vágólapra másolva!

2021. május 5-én hívták meg egy találkozóra, amelyen a Városháza és más ingatlanok eladásáról volt szó - erről Bodnár Dezső, Bajnai Gordon és Gansperger Gyula egykori kollégája beszélt hétfőn a Városháza tervezett eladását vizsgáló bizottság előtt. Bodnár Dezső volt az az ember, aki múlt héten levelet küldött Láng Zsoltnak, amelyben többek között a jutalékos rendszerről írt.

Bodnár Dezső szerint a májusi megbeszélést az a Berki Zsolt szervezte, aki Gansperger Gyulának egy korábbi hangfelvételen elhangzó állítása szerint a fővárosi „jutalékos rendszer" központi figurája: ő szedi be és osztja szét a 10 százalékos kenőpénzeket.

Karácsony tudtával akarták eladni a Városházát

Bodnár elmondása szerint Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Berki Zsolt, Gansperger Gyula és a befektető képviselője vettek még részt a tárgyaláson, amelyen a Városháza mellett a Tétényi úti, a Rimaszombat utcai és a Bécsi úti ingatlanok értékesítése is szóba került. A legértékesebb ingatlan a Városháza volt, amellyel kapcsolatban 40 milliárd körüli vételárat említettek.

A tanú azt is állította, hogy Barts Balázs tájékoztatóján – Berki Zsolt szájából – többször is egyértelműen elhangzott,

a Városháza eladásáról a főpolgármester és a főváros vezetésének tudtával és beleegyezésével tárgyalnak.

Karácsony Gergely és a teljes baloldali városvezetés tudott a Városháza tervezett eladásáról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

10 százalékos jutalékot kértek

Bodnár Dezső a bizottság előtt arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után.

KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA ELMONDTA A KORONATANÚ, HOGY BERKI ZSOLT KERESTE MEG A VÁROSHÁZA ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK ÖTLETÉVEL. BODNÁR SZERINT BERKI KIFEJEZETTEN MAGABIZTOS VOLT, ÉS ÚGY VISELKEDETT, MINT AKI MAGA KÉPVISELI A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZATOT.

Berki Zsolt szerepére visszatérve megerősítette a levelében írtakat, hogy miután szóba került a 10 százalékos jutalék, megszakadtak a tárgyalások. Bodnár elmondása szerint azt követően, hogy Berki Zsolt távozott a tárgyalásról, a befektető kijelentette: „köszönjük szépen, ezt nem!"

KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA AZT IS ELMONDTA, HOGY Ő NEM VETT RÉSZT AZ EMLÍTETT JUTALÉKOS RENDSZERBEN.

Megkérdezték Bodnártól, elhangzott-e, hogy a fővárosi önkormányzat pályázatot írna ki a Városháza eladására, mire azt válaszolta, hogy

pályázatról nem volt szó, de neki Berki Zsolt azt mondta, hogy a főpolgármester is tud az ügyről.

Karácsony embere úgy él, mint egy amerikai milliárdos

A Városháza tervezett eladásának botránya mellett hétfőn derült ki, hogy Mártha Imre, a budapesti közműholding vezérigazgatója úgy él, mint egy amerikai milliárdos.

- írta a botrányról a Metropol.

Ezekről tanúskodnak azok a fotók, amelyeket maga Mártha Imre tett közzé a közösségi oldalán, és amelyeket most a fővárosi közműcégek dolgozói juttattak el a Metropol szerkesztőségébe. A lap kiemeli: a dolgozók egyenesen megalázónak tartják Mártha Imre dicsekvő bejegyzéseit.

Mártha Imre nem sajnálja magától a luxust Forrás: Metropol

A Metropol szerint a fővárosi közműcégek munkatársai közül is sokan csak találgatják, miből gazdagodott meg ennyire látványos módon, ennyire hirtelen Mártha Imre, akit munkatársai „Gyurcsány- fiókának" gúnyolnak a háta mögött.

A portál kiemeli:

a képek mindegyike a vagyonával megdöbbentő módon kérkedő embernek mutatja Mártha Imrét, aki mindenkinek szeretné megmutatni, hogy szinte szórja a milliókat.

A fotókon például gyakran kap főszerepet egy-egy méregdrága óra is. A lap információi szerint egy ilyen óra akár 15 millió forintba is kerülhet.

Folyamatosan rúgják ki az embereket Karácsonyék

Eközben Karácsony Gergelyék tömegével bocsátják el az embereket a fővárosi cégektől – néhány hete szintén a Metropol írt erről. A lap kiemelte: miután a városvezetés a legfontosabb cégeket egy nagy vállalatba olvasztotta be,

több mint ötszáz munkavállalónak kellett mennie.

Sokuknak több évtizedes munkaviszony után.

A legjobban az bosszantja az embereket, hogy ezek az emberek a milliós fizetésekért be sem járnak. Tulajdonképpen nem csinálnak semmit. Aztán pofátlanul kiposztolják a Facebookra, éppen merre vannak. Nyáron kiverte a biztosítékot, hogy az egyikük... yachtozott valahol, és aztán ráírta, hogy „home office... Körbemennek ezek a dolgok. Aztán ökölbe szorul az emberek keze, főleg, amikor kirúgják őket. De hallani olyanokról is, akik már k..ra meggazdagodtak a Karácsony háta mögött. Látni a kezükön a milliós órákat. Amikor dicsekszenek vele. Minket meg kiraknak az utcára... és megy a sírás, hogy nincs pénz...

- mondta egy utácra tett dolgozó.

Gyurcsány emberei mindenütt ott vannak a fővárosban Fotó: Polyák Attila - Origo

Pártemberek a fővárosban

Mártha Imre botránya kapcsán azt is érdemes kiemelni, hogy Karácsony Gergely két éve azt ígérte, hogy a fővárosi cégeknél politikától függetlenek lesznek a kinevezések.

Meg tudom erősíteni, hogy semmilyen politikai nyomás nincs felém azzal kapcsolatosan, hogy bármelyik pártnak kedves jelöltet válasszunk – nyilatkozta korábban Karácsony. A főpolgármester hivatalba lépését követő pozícióosztásokat aztán még a balliberális hírportálok is úgy kommentálták: nyomul a holdudvar. Gyurcsány Ferenc többször is kitartott amellett, hogy a háttérből nem ő mozgatja a szálakat. Ennek ellenére több hozzá köthető ember kapott pozíciót Karácsony Gergelytől. Például a közvéleményt most felborzoló Mártha Imre is, aki a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt.

Gyurcsány emberei mindenhol

Itt pedig mindenképpen meg kell említeni, hogy a Városházán az egyik legfontosabb pozíciót Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd igazságügyi és rendészeti minisztere kapta meg. 2019-től a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöke lett.

Gy. Németh Erzsébet, a Gyurcsány-párt egyik alelnöke főpolgármester-helyettes lett. 2002 és 2010 között az MSZP parlamenti képviselője volt, és régóta aktív a fővárosi politikában is. Egyes vélemények szerint gyakorlatilag Gyurcsány kinyújtott karjaként viselkedik a Városházán. Még Soros blogja, a 444 is azt írta róla, hogy "többször hangzik el az ő szájából, hogy erről meg kell kérdeznem az elnökömet".

Gyurcsány Karácsonyra erőltette a bukott televízióst, Kálmán Olgát is, aki 2019-től (hivatalosan Gy. Németh Erzsébethez tartozva) kulturális tanácsadó.

Szintén Gyurcsány egyik erős embere áll a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Felügyelőbizottságának élén, Élő Norbert személyében. Gyurcsányhoz köthető Handl Tamás is, aki korábban a testőre volt. Handl vezeti a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot.

Gyurcsány volt minisztere, Kolber István, a DK Országos Tanácsának jelenlegi elnöke 2019-től a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja. Komoly szerepe van Katona Tamásnak, Gyurcsány volt államtitkárának, aki 2019-től a BKV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke. Nemes Gábor, a DK XVI. kerületi önkormányzati képviselője 2019-től a BKV Zrt. igazgatósági tagja, Szabó Zoltán, korábbi országgyűlési képviselő a Fővárosi Csatornázási Művek Felügyelőbizottságának tagja.