Nemzeti konzultáció: 90 százalék feletti a támogatottsága a kormány gazdasági lépéseinek

nemzeti konzultáció
Vágólapra másolva!
90 százalék feletti a támogatottsága a kormányzat gazdasági lépéseinek, terveinek a nemzeti konzultáció alapján - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után. Novák Katalin arról beszélt, örömteli, hogy egyre többen veszik fel az oltást. A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, a felsőoktatásban mindazok a hallgatók, akik idén önköltséges képzésre kerülnének az állami finanszírozásból különféle okokból, azok most ebben a tanévben lehetőséget kapnak az állami finanszírozásra. Ez mintegy ötezer diákot érint. 
Vágólapra másolva!

Az oltakozási kedv az elmúlt időszakban növekedett, akik korábban nem akarták felvenni, azok most éltek vele - mondta Novák Katalin. Csak a védőoltással lehet védekezni - tette hozzá a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Semmi sem indokolja a korlátozások bevezetését - mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertette, 1,423 millió ember töltötte ki a nemzeti konzultációt.

Elsöprő többség a gazdasági lépések mellett

Dömötör Csaba elmondta, hogy témakörönként számolnak be a nemzeti konzultáció eredményeiről. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, hogy 83 százalék postán adta fel az íveket.

94 százalékos egyetértés van abban, hogy a minimálbért a lehető leghamarabb emelni kell

- ismertette.

A nemzeti konzultáció gazdasági kérdései nagy többséget élveznek Forrás: kormany.hu

95 százalékos egyetértés van abban, hogyha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, akkor a gyermekesek kapják vissza a befizetett adójukat.

98 százalék támogatja a családvédelmi és munkahelyvédelmi adók alacsony szintjének alaptörvényben való rögzítését - mondta Dömötör.

91 százalék támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását

- tette hozzá. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy folytatni kell az adócsökkentések és a béremelések politikáját.

A következő napokban a többi kérdés eredményeit is nyilvánosságra hozzák, és a kabinet ezt követően dönt - mondta Dömötör.

A baloldal adót emelne

A konzultációban szereplő kérdések kijelölik a cselekvés irányát, és a kormány tárgyalni fog róla - mondta kérdésre Dömötör. Miközben a konzultáció azt mutatja, hogy egyetértés van a családtámogatási rendszer fenntartásában, addig Karácsony Gergely felülírná a családtámogatások munkához való kötését.

Dömötör felidézte, hogy a baloldali politikusok korábban 25-40 százalékos adókulcsokról beszéltek, a társasági adót pedig 19 százalékra emelné Karácsony.

Dömötör: Karácsony Gergely adót emelne Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Segítség a diákoknak

Novák arról is beszélt, hogy mindazok a hallgatók, akik önköltséges képzésre kerülnének az állami finanszírozásból idén különféle okokból, azok most ebben a tanévben lehetőséget kapnak az állami finanszírozásra.

Újabb viták lesznek

A Norvég Alap ügyében a következő hónapokban további viták lesznek - mondta kérdésre Dömötör. Minden vita elé állunk, a magyar érdekek védelme a legfontosabb - tette hozzá.

Az otthonfelújítási támogatások rendkívül népszerűek, a legtöbb család gondolkozik ebben - mondta kérdésre Novák Katalin.

A fiatalokat segíti a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó mentessége jövő évtől, valamint az esetleges adó-visszatérítés - tette hozzá.

Újabb segítséget kapnak a nyugdíjasok Forrás: Shutterstock

Az örökbefogadások esetében nagy munkában van a kormány, minden egyes gyermeket megnéznek, hogy miért nem kerültek családhoz - mondta kérdésre Novák. Úgy látszik, még gyorsítani kell az örökbefogadási eljáráson - tette hozzá.

- mondta egy másik kérdésre Novák. Az esetleges korlátozó intézkedések értelemszerűen a védettségi igazolvány meglétéhez kapcsolódhatnak - tette hozzá.

Novák bízik benne, hogy szeptember végéig a helyreállítási alapról lezárják az egyeztetéseket. Nem Magyarországé az egyetlen helyreállítási alap, amelyről nem sikerült megállapodni - tette hozzá. Akár lesz, akár nem helyreállítási alap, de minden programot el fognak indítani - mondta Novák.

- mondta kérdésre Novák annak kapcsán, hogy egy iskolai osztályban egy gyereket hátulra ültettek csak azért, mert nem volt beoltva.

Napokon belül indul az újabb kormányzati oltási kampány - mondta kérdésre Dömötör Csaba. Az oltás önkéntes, a kormány felelőssége annyi, hogy megfelelő mennyiségű vakcina legyen - tette hozzá.

Novák kérdésre azt mondta, hogy egy ponton túl nem lehet a közbeszédben süllyedni, és ezért tett feljelentést Homonnay Gergely ellen. A miniszter elfogadja a bíróság döntését, miszerint Homonnayt elítélték.