Az újabb kudarcos tüntetés után Soros jogvédő szervezetéhez fordul a vírustagadó-közeli demonstráció szervezője

Vágólapra másolva!
Büntetésük miatt Soros György hazai jogvédő szervezetéhez, a Társaság a Szabadságjogokérthoz (TASZ) fordulnak az illegálisan meghirdetett, vírustagadó-közeli demonstráció szervezői. Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Pártjának (LA75 párt) elnöke azt is leszögezte: amennyiben a tömeges üzletnyitásban való részvétel miatt megbüntetik valamelyik kocsmát, szintén a TASZ segítségét fogják kérni. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a nem engedélyezett nyitások miatt kiszabott büntetéseket az amerikai milliárdos egylete próbálja majd megtámadni. Egyébként a vasárnapi után a hétfői tüntetés is teljes kudarcba fulladt, azon mindössze harmincan-negyvenen lézengtek. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn kora délután ismét tüntetést tartottak a kocsmák újranyitásáért a budapesti Hősök terén. Ez azok után meglepő, hogy a vasárnapi tömegdemonstrációnak szánt összejövetelen a vártnál sokkal kevesebben, mintegy kétszázan jelentek meg. Pedig előzetesen több mint 10 ezren jelezték részvételi szándékukat, ugyanakkor az is igaz, hogy a virtuális lelkesedés nem mindig tükrözi az elszántságot.

Fokozott rendőri jelenlét volt a Hősök terén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Harmincan voltak, de majdnem összeverekedtek

A jelek szerint a tegnapi kudarc nem szegte kedvét a vírustagadó-csoportokból kinőtt mozgalom tagjainak, akik ma is megpróbálkoztak a tüntetésszervezéssel. A Le az Adók 75%-ával Pártjának (LA75 párt) és a Tömeges Üzletnyitást! felhívására mintegy harmincan-negyvenen jelentek meg a főváros legtágasabb terén, ami mindennek nevezhető, csak sikernek nem. Az esemény házigazdája ezúttal is Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke volt, aki mellett végig ott állt ikertestvére, Szilárd. A megmozduláson egyébként bárki felszólalhatott, akinek volt ilyen jellegű ambíciója. Az eseményről készített felvételeken az is látható, hogy a tömegben többen nem hordtak maszkot, és olyan bekiabálásokkal is lehetett találkozni, miszerint valójában nincs is vírus, az egész csak hazugság.

A tüntetés színvonalát tökéletesen illusztrálja, hogy ez a kevés ember is képes volt összeveszni. Az egyik, Facebookon keringő felvételen megtekinthető, amint Bertalan Attila és a LA75 párt vezetője kis híján összeverekedett azon, hogy ki a jobb tüntetésszervező.

Később az összegyűltek számonkérték utóbbit, hogy miért visz politikát tiltakozásba, illetve mennyi köze van a szakmához. A felvetés jogos, hiszen Ecsenyi Áron egy jól ismert baloldali aktivista, politikusjelölt, aki tavaly decemberben még serényen írogatta a cikkeket az Index politikai rovatában.

Soroséktól kértek segítséget

Mint ismert, tavaly november óta (a rendkívüli rendelkezések értelmében) tilos a közterületeken gyülekezni. Ennek megvan az oka: a megfelelő vakcinamennyiség hiányában a védekezés egyik legfontosabb eleme a kontaktok számának csökkentése.

A tüntetők maszkot sem viselnek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez az a szabály, amit sem vasárnap, sem hétfőn nem tartották be a vírustagadókból kinőtt szervezetek, amelyek így az érvényben lévő szabályok ellenében hirdették meg demonstrációikat. Nem maradt büntetlenül a felelőtlen, vasárnapi akció: mint azt Ecsenyi a közösségi oldalára feltöltött videójában elárulta, fejenként 500 ezer, összesen 1,5 millió forintra büntették a tegnapi tüntetés szervezőit. Az Azonnali ugyanakkor azt írja, hogy mind Ecsenyi Áront, mind Ecsenyi Szilárdot egy-egy millió forintra bírségolta meg a rendőrség. Ennél is érdekesebb, hogy a lapnak adott nyilatkozatában az Ecsenyi testvérpár bejelentette,

Soros György hazai jogvédő szervezetéhez fordulnak segítségért.

"Bízunk abban, hogy lesznek olyan ügyesek a jogvédők, hogy ne kelljen befizetnünk a büntetést" - jelentették ki a lapnak. Mint a cikkből kiderült, Ecsenyiék ugyancsak a Társaság a Szabadságjogokért közbenjárását kérik, amennyiben valamelyik vendéglátóegységet megbüntetik a tömeges üzletnyitásban való esetleges részvétel miatt. Magyarán ez nem kevesebbet jelent, minthogy

a kinyitás miatt kiszabott büntetéseket az amerikai milliárdos egylete próbálja majd megtorpedózni.

Az Azonnali információi szerint több hely is elállt ettől azután, hogy a kormány közölte, aki illegálisan kinyit, azt 1-5 millió forintra büntetik, és 6-12 hónapig ki se nyithat.