Élete végéig börtönben maradhat az Iszlám Állam halálbrigádjának Magyarországon elfogott vezére

Hassan F. tárgyalása, 2020.03.03.
Vágólapra másolva!
Embereket ölt és öletett meg az a szír férfi, akit Magyarországon fogtak el és ítéltek életfogytiglanra azzal, hogy legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Az ügyészség szerint azonban az ítélet nem elég súlyos, szerintük ki kéne zárni a feltételes szabadságra bocsátást, ezért fellebbeztek.
Vágólapra másolva!

A bíróság megállapítása szerint a férfi 2015 előtt csatlakozott a Szíria területi szuverenitását felszámolni akaró és önálló állam létrehozására törekvő fegyveres terrorszervezethez, az ISIS-hoz,

azon belül is egy fegyveres csoport vezetője lett.

Hassan F. tárgyalása Fotó: Koncz Márton - Origo

2015 májusában Homs kormányzóságban,

a helyi törzsi vezetőt a piactéren, a békés lakosság megfélemlítése érdekében, bűntársával lefejezte az erőszakkal összeterelt tömeg előtt. Minderről videót is készített.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezenfelül a környező területek megszállása során legalább

öt nem harcoló, fegyvertelen civil kivégzésében is közreműködött, és megpróbált fegyveres csoportjába fiatalokat toborozni.

A Fővárosi Törvényszék korábban többek között emberiesség elleni bűntett miatt ítélte életfogytiglanra a szír férfit azzal, hogy Magyarországról végleg kiutasította. A férfi az ítélet szerint legkorábban 30 év után szabadulhat.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Csakhogy az ügyész szerint a férfit terrorcselekményben történő részvétel miatt is el kellett volna ítélni, illetve ki kellett volna zárni a feltételes szabadságra bocsátást. Ezek miatt fellebbezett is.