A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel - áll az egyetem közleményében.

A felmérés összeállítói 5 tudományterületet és 51 szakterületet vizsgáltak meg, melyben 1453 felsőoktatási intézményt rangsoroltak. A listák összeállításakor figyelembe vették - szakterületenként eltérő súlyozással - az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és a Hirsch-indexet. 

Szegedi Tudományegyetem épülete.Fotó: Mediaworks

A Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában az élet- és orvostudományok tudományterületén, tavalyhoz hasonlóan, a 451-500. helyezést érte el, mellyel dobogós helyet szerzett magának. A szegedi universitas a tudományterületek közül itt teljesített a legerősebben, melyhez hozzájárult az is, hogy az ide tartozó orvostudományi szakterületen a prominens 351-400. helyen végzett az intézmény. Emellett - az említett tudományterületen belül  - idén ismét bekerült a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listára a 351-400. helyen. A biológiai tudományokban pedig az 501-550. helyet tudhatja magáénak, mely szintén dobogós helyet jelent.

Az említetteken túl - a természettudományok tágabb kategóriáján belül - a kémia szakterületet vizsgáló listán is szerepel az SZTE: dobogóra állhatott az 551-600. hellyel. Idén először pedig a fizika és csillagászat szakterületére is felkerült a Szegedi Tudományegyetem, melyen szintén az 551-600. helyet tudhatja magáénak a Tisza-parti universitas.

Szegedi Tudományegyetem belülről.Fotó / Mediaworks

Az eredményeket tekintve

elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem, Magyarország egyik legjobb egyeteme, évről-évre rangos pozíciókat foglal el a QS globális felsőoktatási rangsoraiban.

Ahogyan arról már korábban hírt adtak, kiválóan szerepelt az intézmény a QS összegyetemi világrangsorában is: Ott az 501-510. helyen végzett, amely pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb.

Szegedi Tudományegyetem

A 440 éves hagyományait ápoló Szegedi Tudományegyetem 2021-ben ünnepli centenáriumát. A Szegedi Tudományegyetem több mint 8 ezer közalkalmazottjával - ezen belül több mint 2200 oktatójával és kutatójával - valamint 22 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye.

Az SZTE a világ legjobb 200 egyeteme közé került

a Times Higher Education legújabb rangsorában, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-ban nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig az 501-510. helyen áll. A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 74. legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak - egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. Az egyetemen már több mint 4000 külföldi diák tanulhat több mint 60 teljes idejű nemzetközi képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek, részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben.