Magyar határőrt akart lefizetni egy moldáv férfi

Vágólapra másolva!
Egy moldáv férfit meg akartak bírságolni a beregsurányi határnál, mert a gyerekek nem a gyerekülésben ültek, a család pedig a megengedettnél tovább maradt a schengeni övezetben. A családfő úgy döntött, megpróbálja lefizetni a határőrt.
Vágólapra másolva!

Február 8-án, a beregsurányi határnál akart kilépni az országból egy moldáv férfi két felnőtt, és két gyerek utasával együtt.

Az ellenőrzésnél a határőr meglátta, hogy a hátul ülő gyerekek nincsenek gyerekülésben, a férfi és utasai pedig több időt töltöttek Európai Unió schengeni övezetében, mint amennyit nekik lehetett volna.

A határőr elmondta a férfinak, hogy a gyerekülés miatt 15 000 forint, a "túltartózkodás" miatt pedig felnőttenként 50 ezer forintos bírságot kell kiszabnia. A moldáv férfi, elmondása szerint, attól félt, hogy ki fogják őket utasítani az országból, ezért le akarta fizetni a határőrt, aki ezt visszautasította. A férfi nem adta fel.

A útlevélkezelő fülke nyitott ablakán keresztül az asztalra tett 250 eurót.

A határőr ezt azonnal jelezte a szolgálatirányító parancsnokának.

A férfi beismerte a tettét, de a bűnösségét tagadta. Azt mondta, a bírságot akarta kifizetni és nem a határőrt lefizetni.

A bíróság végül hivatali vesztegetés miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte a férfit, aminek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette és 1 évre kiutasította az országból. A férfi és a védője nem fellebbezett a döntés ellen, az ügyész azonban igen. Álláspontja szerint hosszabb időre kellene a bíróságnak kiutasítania az országból, többek között azért, mert több szabálysértés miatt akarta lefizetni a határőrt.