Fizetős egészségügyet hoznának létre Gyurcsányék

Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, DK, 2018
Budapest, 2018. szeptember 18. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt Utcára, európai magyarok! címmel meghirdetett kormányellenes demonstrációján a belvárosi Kossuth Lajos tér és Alkotmány utca sarkánál 2018. szeptember 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A DK programja lényegében az állami ellátáson belül létrehozna egy VIP-rendszert - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Maurer Szemere, a Századvég szakértője. A baloldali párt ugyanis bevezetné a tb extra csomagot, ami azoknak járna, akik többet tudnak, és persze többet hajlandóak fizetni. Mint ismert, a Gyurcsány-kormány annak idején fizetőssé tette az egészségügyet, aminek fontos eleme volt a vizitdíj és a kórházi napidíj.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet értékelése szerint a Demokratikus Koalíció (DK) honlapján közzétett program felborítaná a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítási rendszert. A baloldali párt ellátási csomagokra bontaná fel a jelenlegi egészségügyi ellátórendszert:

  1. lenne egy olyan, ami alanyi jogon járna, ebbe beletartoznának például a sürgősségi ellátások;
  2. a biztosítottaknak járó csomag (ideértve azokat is, akik után a központi költségvetés fizeti a járulékot) mindenkinek egységes ellátást adna, az "egészségügy mindenkori átlagos színvonalának megfelelő orvosi eljárásokkal";
  3. a harmadik elem lenne az úgynevezett tb extra csomag. Ez azoknak járna, aki hajlandóak vagy tudnak többet fizetni. A pluszbefizetés egy része a terv szerint leírható lenne az adóból.

Mindez azonban azt jelenti, hogy aki nem tud, vagy nem akar rendszeresen nagyobb összeget fizetni, annak marad az alapcsomag. Mint a lap megjegyzi, nem új keletű elképzelésről van szó, hiszen Gyurcsány Ferenc 2015-ben már nyilatkozott erről.

Gyurcsány Ferenc és a múltidézés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Magyarországon tb által finanszírozott egészségügyi ellátói rendszer működik. Ennek a szolidaritás a legfontosabb vezérlőelve, melynek fontosságát kiválóan igazolja a vírushelyzet is" - kommentálta a Magyar Nemzetnek a DK programját Maurer Szemere, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egészségügy üzletágának vezetője. "Nyugat-Európában, ahol háttérbe szorították a szolidaritáson alapuló tb-rendszert, és üzleti alapokra helyezték a hangsúlyt, most nagy bajba kerültek" - jelezte a szakértő, hogy a járvány egyértelműen megmutatta, mennyire veszélyes, ha az egészségügyet pusztán üzleti, költség-haszon számítások alapján irányítják.

Felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarországon mindenki a hozzájárulás fejében megkülönböztetés nélkül hozzájut az összes állami egészségügyi szolgáltatáshoz. "Ha úgy működne a rendszer, ahogy az a DK programjában van, akkor az kapna magasabb minőségű ellátást, aki többet fizet. Ezzel borulna a szolidaritás, és diszkriminatív lenne az állami ellátás" - magyarázta.

Mauerer Szemere szerint ez növelné a társadalmi feszültséget, és egy kevésbé átlátható struktúrához vezetne. Kiemelte, hogy a Gyurcsány-kormány annak idején fizetőssé tette az egészségügyet, aminek egyik eleme volt a vizitdíj és a kórházi napidíj.