Illegálisan foglalkoztathatja pizzériája alkalmazottait Miskolc baloldali alpolgármestere

Szopkó Péter, Miskolc momentumos alpolgármester
Szopkó Péter, Miskolc momentumos alpolgármester
Vágólapra másolva!
Az Origo információi alapján Miskolc egyik baloldali alpolgármestere, a momentumos Szopkó Tibor tavaly a karácsonyi ünnepek idején és az újév napján munkavégzésre kötelezte a pizzériájában dolgozó futárjait, elbocsátással, fizetéscsökkentéssel és a címpénz megvonásával fenyegetve őket, amennyiben a két és fél napból legalább egyet nem dolgoznak le teljes egészében. Úgy tudjuk, hogy az ünnepnapokon történő munkavégzésért a momentumos politikus nem adott pluszjutalékot sem. Ráadásképpen Szopkó egyik alkalmazottja szerint ő és a munkatársai egy része nincs bejelentve, magyarán a baloldali alpolgármester illegálisan foglalkoztatja őket. Az Origo a felmerült kérdésekkel kapcsolatosan megkereste Miskolc momentumos alpolgármesterét, de választ nem kaptunk tőle.
Vágólapra másolva!

Lapunk birtokába jutott egy levelezés, amely alapján Miskolc egyik baloldali alpolgármestere, a Momentum Mozgalom színeiben politizáló Szopkó Tibor durván megsértette saját alkalmazottainak munkavállalói jogait, dacára annak, hogy pártja a Munka Törvénykönyvének a 2018 decemberében történt módosítása óta állandó jelleggel a munkavállalók jogairól beszél a maga közhelyes stílusában.

Szopkó Péter pizzériás, Miskolc momentumos alpolgármestere Forrás: borsod24

A baloldali füleknek jól hangzó kampányszlogeneket a momentumos politikus saját magára nézve persze a legkisebb mértékben sem tartja kötelezőnek, helyette kizsigereli az alkalmazottait.

Az Origo által megszerzett levelezés alapján 2020 decemberében, közvetlenül karácsony előtt

Szopkó Tibor a közösségi médiában üzent a miskolci pizzériájában dolgozó futároknak, megfenyegetve őket, hogy amennyiben az ünnepek idején, december 24-én, december 26-án és január elsején nem dolgoznak, akkor kirúgja őket.

Továbbá,

aki a két és fél napból nem dolgoz le legalább egy teljes napot, annak az augusztusi szintre csökkenti a fizetését, megvonja a címpénzt, és később el is bocsájthatja őket.

A momentumos alpolgármester egyik futáralkalmazottja szintén a közösségi médiában sérelmezte a baloldali politikus diktátumát, értelmezése alapján

„ez fenyegetőzés, zsarolás", hiszen ha karácsonykor nem dolgozik, akkor kirúgják.

Az alkalmazott kiemelte, hogy

az év összes ünnepnapján dolgoztatja őt és a munkatársait Szopkó Tibor, miközben semmilyen pluszjutalékot nem ad ezért.

Véleménye alapján a választási kampányokban „fűt-fát ígérgető momentumos politikus életében egy percet sem dolgozott".

A csalódott dolgozó külön hangsúlyozta, hogy

„sem ő, sem több futártársa nincsen alkalmazottként bejelentve, sem 8 órában, sem részmunkaidőként", magyarán a momentumos politikus illegálisan foglalkoztatja őket.

Ő úgy tudja, hogy a futártársai közül – akiknek a száma 8 és 10 között mozog időszaktól függően – mindössze ketten vannak bejelentve. A bejegyzésből az nem derül ki, hogy a két futár teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben van-e bejelentve.

Szopkó Tiborhoz kérdésekkel fordultunk az alkalmazottja panaszai kapcsán. Azt kérdeztük tőle, hogy baloldali politikusként, akinek – elméletileg – a munkavállalók jogai a legfontosabbak, mennyire tartja etikusnak a karácsonyi kötelező jellegű munkavégzést, illetve az elbocsátással, a fizetéscsökkentéssel és a címpénzmegvonással való fenyegetőzést, zsarolást? Hát a pluszjutalékok ki nem fizetését?

Arról is kérdeztük, hogy információink alapján a pizzériájában az alkalmazottai egy része nincsen bejelentve, a 8-10 futárból mindössze ketten dolgozhatnak ott törvényesen, ezt az értesülést pedig meg tudja erősíteni vagy cáfolni?

Szopkó Tibor egyetlenegy kérdésünkre sem válaszolt, amennyiben ez változik, akkor azt természetesen közöljük.

A politikusról még azt érdemes megjegyezni, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a Momentum színeiben, egyéni jelöltként indult Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú körzetében, amelynek székhelye Miskolc, de

a helyiek nem kértek belőle, mindössze 576 szavazatot kapott, ami 1,08 százaléknak felel meg.

Forrás: www.valasztas.hu/ogy2018

Ennek ellenére a 2019-es önkormányzati választás után alpolgármester lett, noha Szopkó hozzávetőlegesen a miskolciak 1 százalékának bírja a bizalmát.