Kriminálpszichológus is vizsgálja majd a terrortámadásra készülő magyar fiatalt

Terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit, sajtótájékoztató, TEK 2021.06.02.
Vágólapra másolva!
Huszonegy iszlamista szervezetet, honlapot és közösséget kedvelt a Facebookon V. Kende, akit múlt héten fogtak el, mert a gyanú szerint terrorcselekményre készült. A fiatalt kriminálpszichológus is vizsgálja majd.
Vágólapra másolva!

Kriminálpszichológus is kivizsgálja kedden azt a kecskeméti egyetemistát, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a szakértőknek többek között

azt kell majd feltárni, hogyan juthatott el a 21 éves V. Kende odáig, hogy öngyilkos merényletre is hajlandónak mutatkozott.

– A kriminálpszichológusnak ehhez úgynevezett mélyinterjúkat kell készítenie a letartóztatásban lévő, terrorcselekmények előkészületével gyanúsított Kendével. Nem zárható ki, hogy az alsóbb iskolái során érte olyan trauma, hogy a pandémia alatti távoktatás mögé bújva laptopján előbb iszlamista ismeretterjesztő oldalakat, hírközlési csatornákat, majd egyre radikálisabb közösségeket, szervezeteket keresett és talált – írják.

V. Kendét a TEK fogta el múlt héten Fotó: Polyák Attila - Origo

A lap Kende Facebook-profiljának elemzése alapján azt írta, hogy

a fiatal huszonegy iszlamista szervezetet, honlapot, közösséget kedvelt.

Ezek között van a Jótékonysági Béke Alapítvány is, melyet a lap szerint "többször is körbelengte a terroristagyanú". Mint írják, az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke Saleh Tayseer, Magyarországon élő palesztin fogorvos, akit 2004 áprilisában terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt fogott el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A gyanú szerint Tayseer 2003-ban megbízást adott két férfinak: az egyiket robbanószer beszerzésével, a másikat pedig a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantásával bízta meg. A férfi két hónapig volt előzetes letartóztatásban, de bizonyítékok hiányában végül nem emeltek vádat ellene, és később sikerrel perelte a magyar államot kártérítésért.