Ők szavak nélkül is értik egymást, ami a politikai együttműködésben különösen hasznos. Ezért sem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely kapcsolata már több mint másfél évtizedre nyúlik vissza.

Az utóbbi hetek méretes botránysorozata rámutatott arra, mi az, ami igazán összeköti a főpolgármestert és a főnökét, az egykori miniszterelnököt. Ez a különleges lelki kapocs leginkább a folyamatos hazudozásban és az erre épülő karrierben manifesztálódik.

Kísérteties párhuzamok fedezhetők fel a két szélhámos életútjában, mintha Karácsony másolta volna mentorát.

Gyurcsányéhoz hasonlóan a főpolgármesternek is meggyűlt a baja az egyetemi szakdolgozatával, aminek rejtélyes módon lába kelt, legalábbis egylőre sehol sem találják. Ha Karácsony igazán büszke lenne az alkotására, akkor vélhetően csak a vitrinbe kellene benyúlnia és már posztolta volna a facebookon az aranykeretbe foglalt esszét.

Gyurcsány Ferenc pár évvel régebben, még 1984-ben készített diplomamunkát a pécsi tanárképző főiskolán, amivel kapcsolatban erős plágiumgyanú támadt, miután 2012-ben kiderült, hogy a volt sógora ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot és a javítások, illetve a bírálat is kísérteties hasonlóságot mutatott a két iromány között. A szakdolgozat persze azóta sem került elő.

Karácsony az angol nyelvtudásával kapcsolatban is kínos hazugságspirálba lavírozta magát, lassan fogadásokat lehetne kötni, hogy holnap éppen mi lesz a narratíva: van nyelvvizsgája, vagy nincs, hiperpasszív az angolja, vagy kiválóan ír, olvas?

Itt azért kiderül, miért Gyurcsány a főnök, hiszen ő 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárgása után képes volt angolul interjút adni a CNN-nek, még ha sajátos Szemlőhegyi úti dialektusban is.

Karácsonynak tehát van még mit tanulnia lelki rokonától, de nem csak angolul. A hazugságbeszéd szakon Gyurcsány a professzor, a főpolgármester tanársegéd, de mindenkinek jobb lenne, ha ezt a versenyt nem az országos politikában folytatnák, hanem csak az Apró-villában két unicum között.