Ruszin-Szendi Romulusz: Az afganisztáni misszió volt az egyik legveszélyesebb

Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái galéria
Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra érkezett utolsó váltás katonáinak fogadásán, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. június 8-án.
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni volt az egyik legveszélyesebb katonai misszió, amelyben magyar katonák részt vettek - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatornán szerdán.
Vágólapra másolva!

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta:

amikor korábbi beosztásában a küldetésben részt vevő katonák kiválasztásával foglalkozott, igyekezett olyanokat válogatni, akik már megjártak egy kevésbé veszélyes missziót.

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra érkezett utolsó váltás katonáinak fogadásán, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. június 8-án. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ruszin-Szendi Romulusz emlékeztetett:

a Magyar Honvédség több ezer katonája vett részt az afganisztáni misszióban az elmúlt 18 évben, így a harcoló állomány jelentős részének - a honvédtől a tábornokig - már van harci tapasztalata.

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) átveszi az afganisztáni főhadiszállásra kitűzött magyar zászlót Virág Zoltán ezredestől az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra érkezett utolsó váltás katonáinak fogadásán, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. június 8-án. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

- közölte a parancsnok az M1 reggeli műsorában.
A Magyar Honvédség parancsnoka kitértek a honvédelmi és haderőfejlesztési programra is.Ezzel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz elmondta:

folyamatosan érkeznek az új technikai eszközök, és folyamatos a felkészülés a használatukra.

A program fontos része továbbá a szükséges humán erőforrás biztosítása is. Ennek érdekében kiemelten foglalkoznak azzal, hogy a magyar katona érezze, hogy megbecsült.

Ruszin-Szendi Romulusz(k.) vezérőrnagy a honvédség rendkívüli állománygyűlésén a székesfehérvári Alba Regia laktanyában 2021. május 31-én. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az állománygyűlésén jelentette be, hogy Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot javasolta a Magyar Honvédség parancsnokának. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A parancsnok hozzátette, hogy igyekeznek nyitni a fiatalok felé is.

Az egyetemistáknak többi között ösztöndíjakat kínálnak, míg a fiatalabbak megnyerését a honvédelmi táborok és a kadétprogram segítik.

Kérdésre válaszolva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta:

céljuk, hogy 30 ezres aktív állomány, körülbelül 20 ezres tartalékállomány és mintegy 5 ezer kadét legyen a Magyar Honvédségben.