A harmadik oltást augusztus 1-től lehet igényelni online vagy a háziorvosnál. Időseknek és krónikus betegeknek különösen ajánlott - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A koronavírus tájékoztató oldal összefoglalója szerint augusztus 1-től felvehető a koronavírus elleni harmadik oltás Magyarországon. A közelgő negyedik hullám és az új variánsok megjelenése miatt a kormány Európában először itthon elérhetővé tette a harmadik oltást bárki számára. 

Egy fontos feltétel, hogy jelenleg csak az a 18 év feletti személy tud a harmadik oltásra időpontot foglalni, akinél eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg. Aki megfelel ezen kritériumoknak, IDE kattintva jelentkezhet az oltásra, illetve, ha nem vette fel az első kettőt, akkor azokra is.

Mint az összefoglalóban is írják, a harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is. Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen.

Békéscsaba, 2021. július 6. Farkas-Csamangó Ágnes orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával, középen Fekete Beáta asszisztens a békéscsabai Réthy Pál kórházbanForrás: MTI/Rosta Tibor

A szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.  Az is lehetséges, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Hogy ki-melyik vakcinát kaphatja meg, és mit kell vinni a harmadik oltásra, arról itt lehet tájékozódni bővebben.