Félmillió ember nem fizet jövőre jövedelemadót és maradnak a gyermekek után járó szja-kedvezmények

TÁLLAI András
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára
Vágólapra másolva!
A különféle kedvezmények miatt jövőre tízből egy munkavállalónak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie – nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumnak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András úgy fogalmazott: Gyurcsányék egyszer már elvették a családok kedvezményeit, s félő, hogy újra megtennék. Az államtitkár szerint ezért adóügyekben is Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony! - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadó (szja) ügye a közbeszéd egyik legfontosabb kérdése lett azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök július elején szóba hozta az szja-visszatérítés ötletét. Az elképzelés lényege, hogy a gyermekes családok – az átlagjövedelemig – a jövő év elején visszakapják az idén szja címén befizetett adójukat, ha 2021 gazdasági növekedése meghaladja az 5,5 százalékot. Erre a legutóbbi közlések szerint meg is van minden esély, a második negyedévben ugyanis kiemelkedő, majdnem 18 százalékos növekedést mutatott fel a magyar gazdaság, ami csak megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek hat, de inkább hét százalék feletti idei GDP-emelkedésről szóltak.

A miniszterelnök júniusi bejelentése után az szja ügyében megszólalt a gazdasági élet szereplői mellett a belpolitika számos résztvevője, Gyurcsány Ferenc DK-elnök például észszerűtlen és elvetemült adócsökkentéseket emlegetett, a Jakab Péter vezette Jobbik pedig az emberek túladóztatásáról beszélt.

"Adóügyekben végképp nem kérünk tanácsot a baloldaltól. Gyurcsány a kormányzása alatt az évszázad megszorítását és adóemeléseit hajtotta végre, Jakab pedig nem több egy politikai paprikajancsinál, akit Gyurcsány rángat. Velük sem ebben, sem másban nincs semmi dolgunk" – reagált a baloldali felvetésekre a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva azt mondta:

A részletekről szólva az államtitkár azzal kezdte, hogy jövőre is élnek majd a gyermekek után járó szja-kedvezmények. Egy gyermek után havi tízezer, kettő után havi negyvenezer, nagycsaládban pedig gyermekenként havi 33 ezer forint kedvezmény jár. Ezek révén jövőre több mint kétszázezer embernek nem kell jövedelemadót fizetnie.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Emellett a következő évben is él majd a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, azaz nagyjából ötvenezer anyától nem kér el az állam személyi jövedelemadót. Januárban pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat – az átlagbér mértékéig – szja-mentesség illet majd meg. – Az új szabály jövőre nagyjából háromszázezer fiatalt érinthet, közülük akár kétszázezernek is nullára csökkenhet a fizetendő jövedelemadója – részletezte az államtitkár.

Bár akadhatnak átfedések, úgy számolunk, hogy a nagyjából ötmillió adófizetőből jövőre akár félmillió embernek nem kell majd lerónia egyetlen fillér szja-t sem. Ez óriási eredmény, olyan, amilyet baloldali kormányzás alatt soha nem élhetett meg a magyar társadalom – fogalmazott Tállai András, majd arról beszélt:

erős a gyanú, hogy ezeknek a kedvezményeknek a legnagyobb részét elvennék Gyurcsányék, ha 2022-ben hatalomra kerülnének, hiszen egyszer már megtették: kormányzásuk alatt minden, a gyermekeseket segítő adókedvezményt eltöröltek.

– Gyurcsányék mindig a magyar embereket, a gyermekeseket, a munkavállalókat adóztatták, mindenre az adóemelés volt a válaszuk. A magas adókkal tönkretették a gazdaságot, a családokat, a vállalkozásokat, megduplázták a munkanélküliséget és alacsonyan tartották a fizetéseket. Ráadásul a migránsokat is betelepítenék, akiket a magyar emberek adójából tartanának el – vélekedett az államtitkár. Ezek alapján úgy vélte: Gyurcsányék félmillió gyermekes szülő és fiatal adómentességét is veszélyeztetik.

Meg kell állítani Gyurcsányékat, akik most újra hatalomra akarnak kerülni. Stop, Gyurcsány!, Stop, Karácsony!, Stop, adóemelés! – mondta az államtitkár.

Mint a miniszterhelyettes kifejtette: a kormány továbbra is az adócsökkentés politikáját folytatja, minden lehetséges intézkedést meghoz, hogy a gazdaság már idén erős emelkedésbe kezdjen. – Ha a feltételek fennállnak, vagyis ha a nemzeti konzultáción is támogatják az emberek a kormány terveit, s elérjük az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a jövő év elején akkor is kifizetjük az egymillió családnak az szja-visszatérítést, ha a baloldal és Gyurcsány a feje tetejére áll is – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Hozzátette: a nyugdíjasok is megkapják az őket megillető juttatásokat: idén novemberben soha nem látott összegű nyugdíjprémiumot fizethet ki a kincstár, februárban pedig sorra kerül a 13. havi nyugdíj újabb, a tavalyinál magasabb összegű kifizetése.